Eton Mess je tradicionalni engleski desert koji se sastoji od izmrvljenih puslica, voća i šlaga. Savršen je brzinski ljetni recept koji će vas oduševiti na prvu

Postoji više varijanti priče koja nam govori kako je nastao ovaj ukusni „neuredni“ kolač, a najpoznatija je priča o Pavlovoj torti i gladnom psiću. Legenda kaže da se 1920-tih u Etonu, poznatoj engleskoj privatnoj školi za mladiće, održavala utakmica kriketa.

Pavlova torta s jagodama je čekala mladiće da završe s utakmicom kako bi se mogli počastiti na pikniku. Međutim, jedan uzbuđeni labrador je sjeo na košaru i zgnječio tortu. Dečkima nije smetalo što su dobili tortu u neurednom obliku pa su Englezi dobili novi recept koji je danas upisan u kuharice njihove tradicionalne hrane.

U nastavku pročitajte jednostavni recept za Eton Mess s jagodama i sladoledom od vanilije, a ako ne želite paliti pećnicu puslice nabavite u slastičarnici i tako skratite vrijeme pripreme. 

Sastojci za Eton Mess:

Za puslice:

  • 4 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 g mascarponea
  • 150 g sladoleda od vanilije

Za voćni preljev:

  • 200 g jagoda
  • 4 žlice šećera

Priprema Eton Messa:

  1. Pripremite puslice. Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i postepeno im dodajte šećer. Mutite mikserom najmanje 15 minuta. Stavite bjelanjke u slastičarsku vrećicu pa na papir za pečenje otisnite dvije velike puslice. Stavite u pećnicu na sat vremena. Pustite da se puslice potpuno ohlade.
  2. Pomiješajte vrhnje za šlag, sir i sladoled od vanilije u ujednačenu smjesu.
  3. Odvojite nekoliko svježih malina za ukras, a ostatak stavite na štednjak i dodajte im 4 žlice šećera. Kada se napravi preljev od jagoda, ohladite ga.
  4. Puslice izlomite, stavite u čašu, prelijte kremama i ukrasite svježim voćem.

Eton Mess možete poslužiti u još Eton Mess možete poslužiti u još "neurednijoj" varijanti (Foto: Getty Images)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju