Gnocci alla sorrentina jedno su od najpoznatijih jela s talijanskog juga, iz regije Campanije.

"Manje je više" često je najbolji princip u kuhinji, a uz rajčice, maslinovo ulje, mozzarellu i bosiljak stvarno nam više i ne treba. Autentični okusi Mediterana i jednostavna priprema učinili su ovo jelo vrlo popularnim diljem svijeta. Ako slijedite originalni recept, ovaj umak od rajčice i sira poslužit ćete s njokima, ali to ne znači da se ne smijete poigrati i kušati kako mu stoje, primjerice, zeleni njoki, cannelloni ili neka fina tjestenina.

Ako ste dovoljno hrabri, pokušajte sami napraviti njoke. Jednostavnije je nego što zvuči, a pritom ćete se i dobro zabaviti. Sigurno nećete od prve uloviti grif kakav je imala vaša baka, ali uz ovaj recept njoki će biti odlični. Ako ne sada, sljedeći će put zasigurno tako i izgledati…

Većina talijanske tjestenine tradicionalno se radi se od semoline - oštrog brašna od durum pšenice, koju možete pronaći u bolje opskrbljenim trgovinama. Ali ako je ne nađete, dobro će je zamijeniti obično oštro brašno ili obični bijeli griz, tj. fino mljevena krupica. Barem dok se ne uvježbate toliko dobro i ne odlučite dati otkaz kako biste se bavili izradom domaće tjestenine. Onda se ipak prebacite na semolinu.

Sastojci za njoke alla sorrentina:

Za njoke

  • 1 kg crvenog krumpira
  • 300 g brašna 00
  • 1 jaje
  • sol
  • griz po ukusu

Za umak

  • 600 g pirea od rajčica
  • 6 listova bosiljka
  • 1 češanj češnjaka
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • sol

Za zapeći

  • 250 g mozzarelle
  • 70 g parmezana

 

Priprema njoka alla sorrentina:

  1. Stavite ulje u dublju tavu, toliko da prekrije dno. Dodajte zgnječeni češanj češnjaka i pire od rajčice te posolite, popaprite i umiješajte bosiljak. Poklopite i ostavite da se kuha oko 30 minuta na laganoj vatri. Kad je kuhano, maknite češnjak iz umaka. Izlijte malo umaka u posudu u kojoj ćete zapeći njoke.
  2. Operite krumpire i skuhajte ih s korom. Kuhane krumpire dobro ocijedite. Prosijte brašno na podlogu i napravite udubinu u sredini. Drobilicom za krumpir izgnječite tople krumpire, odvojite koru i stavite izgnječeni krumpir u udubinu u brašnu. Dodajte jaje i sol u krumpire. Brzo zamijestite tijesto dok ne postane meko i jednolično, ni ljepljivo ni prečvrsto. Prekrijte čistom, suhom krpom za suđe.
  3. Uzimajte dio po dio tijesta, a ostatak držite pokrivenim. Razvaljajte tijesto u "kobasicu" debljine 2-3 centimetra. Pospite malo krupice i izrežite njoke iz kobasice od tijesta. Da biste dobili rebrastu površinu njoka za koju će se bolje hvatati umak, jedan po jedan utisnite palcem u vilicu ("vodite" palcem svaki valjušak od korijena do vrha vilice istovremeno ga utiskujući u nju).

Gnocci alla sorrentina 1 Gnocci alla sorrentina 1 (Foto: Getty Images)

  1. Oblikovane njoke odlažite na podlogu posutu krupicom kako se ne bi zalijepili.
  2. Zakuhajte vodu za kuhanje njoka u velikom loncu. Posolite vodu tek kad zavrije. Njoke kuhajte nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite u posudu za pečenje u koju ste ulili malo umaka.
  3. Slažite dok ne potrošite sve sastojke, pazeći da zadnji sloj bude sir: red njoka, umak od rajčice, pokapajte maslinovim uljem, dodajte kockice mozzarelle i parmezan… pa opet njoke, umak… itd.
  4. Pecite njoke u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva oko 5 minuta. Poslužite vruće.

Dobar tek!

  Gotovo u 15 minuta: Recept za kremozne njoke s piletinom i plavim sirom koje nestaju s tanjura Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 24 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 32 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 33 +30 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 30

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju