Između lososa i mesnih okruglica u Stockholmu se još može naći omiljeni balkanski namaz, ali udaljite li se u obližnja manja mjesta i gradove, teško ćete pronaći kajmak po vlastitom ukusu.
Jednako vrijedi za Australiju, Novi Zeland i ostala mjesta na kojima živi dijaspora. Nostalgične domaćice na društvenim mrežama dijele svoje tajne za pripremu domaćeg kajmaka, a svaka hvali svoje omjere i sastojke. Osim maslaca dodaje se i tvrdi sir feta ili kremasti sir kojem se okus naglašava uz malu pomoć soljenke.
U obzir dolazi i skuta te mileram ili kiselo vrhnje, a tko je sklon eksperimentiranju, pronaći će recept koji najbolje odgovara ukusu.
Sastojci za domaći kajmak:
250 g maslaca
200 g feta sira
1 žlica milerama
Priprema:
1. Dobro razradite omekšali maslac pa dodajte fetu i mileram.
2. Miješajte dok ne dobijete fini namaz pa kušajte i posolite prema potrebi.
3. Čuvajte u hladnjaku.