Zamislite ogromnu mandarinu koja se lagano guli i nema niti jedne koštice. Ispod kore otkrivate čvrst plod koji se topi u ustima, iznimno je sladak i ima opojnu aromu mandarine. Takvo iskustvo pruža samo sumo citrus, voće koje neki smatraju najukusnijim agrumom na svijetu.

Riječ je o križancu tri vrste citrusnog voća: mandarine, Satsuma mandarine i naranče koje se u Japanu naziva shiranui ili dekopon. Karakterizira ga debela kora, a prepoznatljivi je po „čvoru“ na vrhu ploda.

Ovu sortu prvi je uzgojio jedan japanski uzgajivač 70-ih godina prošlog stoljeća koji je želio stvoriti savršeno citrusno voće. Sumo citrus je jedna od najzahtjevnijih sorta za uzgoj koja iziskuje određene uvjete da biste postigli optimalnu slatkoću ploda.

Potrebno je četiri godine rada prije nego što stablo da prve plodove. Iako izgleda grubo, ovo voće iziskuje stručnije i nježnije rukovanje nego drugi agrumi. Svi se plodovi moraju ručno brati, a postoje i posebni protokol za njihov transport do trgovina.

Dekopon se lako guli, a voće je vrlo slatko Dekopon se lako guli, a voće je vrlo slatko (Foto: Shutterstock)

Dekopon je dostupan samo tijekom zima u Japanu – ako se uzgaja u stakleniku gdje se može održavati određena konstantna temperatura bere se od prosinca do veljače, a oni posađeni u klasičnom voćnjaku beru se u ožujku i travnju.

Nakon berbe plodovi se ostavljaju da odstoje od 20 do 40 dana kako bi se smanjila razina kiselosti i povećala razina šećera u voću. Tek tada su spremni za tržište.

Nema puno mjesto na svijetu gdje možete probati ovo voće. Izvan Japana, dekopon možete pronaći u Brazilu pod imenom kinsei, u Južnoj Koreji i Azerbajdžanu kao hallabong, te u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama kao sumo citrus.

Voće nije jeftino, ali se isplati platiti svaki cent, vele oni koji su ga probali. Cijena kilograma u američkim trgovinama, primjerice, zna doseći i 9 dolara za kilogram, odnosno oko 8 eura.

Plod najljepšeg drveta: Neobični citrus koji Talijani na dnu Čizme obožavaju Četrun - 3 Četrun Četrun - 1 +0 Četrun - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju