Leiden u Nizozemskoj, ljupki sveučilišni gradi pomalo zanemaren od turista, udaljen samo pola sata vožnje od Amsterdama i isto toliko od Rotterdama, dom je vrlo neobičnom muzeju.

Corpus Museum moderan je i inetrakrivan muzej ljudske biologije koji svoj posjetitelje vodi na uzbudljivo putovanje kroz ljudsko tijelo – i to doslovno. Muzej, iako vrlo zabavan, također je i poučan, a kombinacija stalnog postava i privremenih i povremenih izložbi ili događanja nudi nešto novo za sve uzraste.

Muzej je osobno otvorila bivša nizozemska kraljica Beatrix, a otvorenje je bilo velika stvar jer se radi o prvom ovakvom muzeju na svijetu. Spektakularno putovanje ljudskim tijelom posjetitelje vodi iznutra i pokazuje vrlo zorno kako ono funkcionira. Što se događa kada se našpranjimo? Kako zapravo čujemo? Kako hrana dolazi do želuca? Sve što naš organizam radi i prerađuje, ovdje možete doživjeti u nevjerojatnom iskustvu iznutra.

Zgrada muzeja već izvana privlači pozornost golemom ljudskom figurom koja izgleda kao da sjedi pokraj staklene zgrade od jedanaest katova. Iako figura prikazuje samo pola tijela, druga se polovica nalazi u zgradi. U muzej se ulazi pokretnim stepenicama - kroz koljeno, zapravo kroz otvorenu ranu na koljenu, a putovanje završava u mozgu.

 

Na turneju po tijelu vodi vas digitalni narator iz slušalice na kojoj možete odabrati nizozemski, engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski, ruski ili kineski jezik. Vođeno putovanje kroz Corpus traje 55 minuta, ali kako biste stigli vidjeti sve zabavne izložene eksponate, poigrati se ili se okušati u znanstvenim eksperimentima, za posjet ovom muzeju trebate odvojiti barem dva i pol sata.

 

Možete se uživjeti u ulogu crvenih krvnih zrnaca i krenuti na ludo 5D putovanje.
Promatrajte pluća kako dišu, divite se najmanjim košćicama našeg organizma smještenima u uhu, prošećite mozgom… Interaktivne "igračke" izmjerit će vam otkucaje srca, testirati vaš sluh ili opće zdravstveno stanje. Možete i sudjelovati u trenutku kada spermij oplođuje jajnu stanicu, promatrati kako crijeva probavljaju sendvič, istražiti unutrašnjost usta ili sjesti i predahnuti – u mozgu.

Ulaznica za Corpus Museum stoji 23,95 eura i može se kupiti online, a ako imate Rotterdam Welcome Card ostvarujete pravo na popust i u ovom nesvakidašnjem muzeju.

  Euri stižu: "Mirisni" gradić u kojem se dnevno proda 19 milijuna cvjetova Cvijeće - 1 Cvijeće - 2 Cvijeće - 3 +3 Cvijeće - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju