Ako se spremate na put u Amsterdam ili road trip po Nizozemskoj, obavezno posjetite i Leiden. Pomalo zanemaren od turista, ovaj ljupki sveučilišni grad nalazi se na samo pola sata vožnje od Amsterdama, a tako je lijep i nudi toliko toga da ćete se vjerojatno ozbiljno zaljubiti u njega.

Sveučilište, tulipani i Rembrandt

Leiden je najpoznatiji po jednom od najbolje očuvanih povijesnih središta u čitavoj Nizozemskoj. U malom gradu od 120 tisuća stanovnika živi čak 20 tisuća studenata koji studiraju na najstarijem sveučilištu u Nizozemskoj. Legenda kaže da je kao nagrada za obranu grada od španjolskih napada stanovnicima Leidena krajem 16. stoljeća ponuđen izbor: neplaćanje poreza ili osnivanje sveučilišta. Izabrali su sveučilište, a na njemu je stoljećima kasnije predavao i Einstein.

Ovdje je rođen Rembrandt, ali i poznata zvijezda iz Heinekenova loga. Na stoljetnom napisu bara u centru Leidena, naime, pronađena je nastarija crvena zvijezda čijih pet krakova tradicionalno simbolizira pet elemenata pivarstva: vodu, kvasac, hmelj, ječam - umijeće kuhanja piva. Hortus Botanicus, osnovan 1590. godine, nedugo nakon sveučilišta, bio je mjesto sadnje prvih tulipana u Nizozemskoj.

Zbog blizine Amsterdama i Den Haaga, Leiden ima vrlo dobre lokalne i međunarodne prometne veze. Ako slijećete u zračnu luku Schiphol u Amsterdamu, vlakom ćete u Leiden stići već za 20 minuta. Ako putujete iz Amsterdama vlakom će vam trebati oko 30 do 40 minuta, a iz Den Haaga možete stići za 10 do 15 minuta. Ako ste autom, najpametnije ga je ostaviti nekom od parkirališta izvan grada i obilazak nastaviti javnim prijevozom ili unajmljenim biciklom. Naime, teško ćete naći parking u samom gradu, a ako ga i nađete, za nagradu ćete ga platiti i 5 eura po satu.

Poezija na fasadama... i u svakom kadru

Niti jedan drugi grad u Nizozemskoj nema toliko fantastičnih muzeja koji su udaljeni tek nekoliko minuta pješice jedan od drugog – njih čak trinaest. Ako ste od shoppinga, nećete ostati razočarani ni ako vas zanima visoka moda ni ako njegujete eklektični stil. A ako ste došli jesti, možda biste trebali ostati puno dulje od jednog dana ili vikenda je u Leidenu vas čeka sve, od povoljne studentske hrane, preko internacionalne kuhinje do otmjenih (i skupih) restorana s francuskom kuhinjom. O barovima bi trebalo napisati poseban članak, jer ipak je tu pivo nacionalno piće pa obavezno isplanirajte posjet barem jednoj maloj pivovari.

No pravi šarm Leidena najbolje ćete upiti ako se izgubite u njegovim slikovitim popločanim uličicama, koje kriju neobična iznenađenja. Poezija na fasadama i skriveni romantični vrtovi među kućama samo su dio njih. A kada se umorite od hodanja, vrijeme je da zaplovite. Kanali koji presijecaju grad pružit će vam sasvim drugačiju perspektivu pa pokušajte upiti što više ljepote, atmosfere, povijesti i života koji teče ulicama Leidena. I fotografirati, naravno, jer vam nitko neće vjerovati na riječ koliko je ovaj grad lijep.

 

  Mrlja na razglednici: Nizozemci bjesne na turiste koji im uništavaju povijesni kraj vjetrenjača i tulipana Kinderdijk - 3 Kinderdijk - 4 Kinderdijk - 2 +1 Kinderdijk - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju