Ovaj tradicionalni talijanski uskrsni kolač, u obliku golubice, simbola mira, preliven kandiranim voćem, šećerom i bademima, ukusan je dodatak blagdanskom stolu koji istovremeno nosi i lijepu poruku.
Colomba pasquale tradicionalni je talijanski uskrsni kolač koji se radi s dizanim tijestom i vrlo je sličan božićnom panettoneu, ali umjesto kandiranim voćem i grožđicama, ukrašava se kandiranim ili suhim voćem, šećerom i bademima.
Colomba je ukusna i sama, a često se poslužuje i s bobičastim voćem, tučenim vrhnjem ili preljevom od čokolade, a jednako dobro paše i uz čašu vina. Jede se kao desert, ali je i odličan međuobrok, pa čak i doručak.
Biga se priprema večer prije nego što ćete peći kolač i treba odstajati barem preko noći. Osim toga, za Colombu pasquale ne treba vam više od sat vremena: oko pola sata utrošit ćete na pripremu, a još pola sata trebat će da se colomba ispeče.
Sastojci za colombu pasquale:
Biga
- 120 g brašna
- 113 ml hladne vode
- 1/8 čajne žličice suhog kvasca
Tijesto
- 270 g brašna
- 8 g kuhinjske soli
- 1 žlica suhog kvasca
- 67 g šećera
- 57 g maslaca, na sobnoj temperaturi
- 2 velika jaja
- 1 žumanjak
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1/8 čajne žličice ulja naranče
- korica 1 naranče, naribana
- 170 g suhog voća, po izboru, po potrebi nasjeckanog na sitnije
Glazura
- 1 veliki bjelanjak
- 3 žlice sitno mljevenih badema
- 25 g šećera
- 14 g narezanih badema
- 28 g šećera, za posipanje
Priprema colombe pasquale:
- Večer prije nego što ćete peći kolač, pomiješajte sastojke za bigu. Pokrijte zdjelu i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 15 sati.
- Sljedeći dan pomiješajte bigu sa svim preostalim sastojcima za tijesto osim naribane narančine korice i voća. Promiješajte i miksajte mikserom s lopaticama za tijesto oko 12 minuta na srednjoj brzini. Prekidajte miksanje svakih nekoliko minuta kako biste sastrugali sastojke sa stjenki posude. Tijesto će postati elastično i odvajat će se od zdjele iako nećete od njega moći oblikovati kuglu.
- Na kraju kratko umiješajte naribanu koricu naranče i suho voće.
- Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže 2 sata.
- Ako imate kalup za golubicu, tijesto podijelite na dva dijela. Oblikujte veću štrucu od polovice tijesta, a od druge polovice dvije manje štruce. Složite ih jednu uz drugu, tako da je najdulja u sredini. Ako pečete u okruglom kalupu, preskočite ovaj korak.
- Stavite „golubicu“ u namašćen ili papirom obložen pleh, odnosno ako pečete colombu okruglog oblika – rasporedite tijesto u lim za pečenje.
- Prekrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže još sat ili dva. Pred kraj dizanja zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- Napravite glazuru. Pomiješajte bjelanjak, mljevene bademe i šećer i dobivenom smjesom premažite colombu. Pospite narezanim bademima pa šećerom.
- Pecite colombu 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva i pecite još 20 minuta ili dok colomba ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi.
- Narežite na tanke kriške i poslužite.
Punjeni orasima, datuljama ili pistacijama: Prhki uskrsni kolačići koji kriju posebno značenje