Jede vam se nešto slatko i čokoladno? Isprobajte ovaj recept za sočni biskvit od kakaa i čokolade koji se premazuje bogatom kremom.

Čokoladne kocke iznimno su sočne same po sebi zahvaljujući kombinaciji mlaćenice, ulja i jaja, dok mu dodatno bogatstvo daje krema od čokolade, kakaa, maslaca i šećera u prahu.

Najbolje od svega? Ne treba vam nikakva posebna oprema da biste napravili ovaj kolač – ne treba vam čak ni električni mikser.

Sastojci za biskvit:

  • 250 ml mlaćenice
  • 250 ml vruće vode
  • 220 g brašna
  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 150 g bijelog šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 125 ml biljno ulja
  • 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 3 velika jaja
  • 2 čajne žličice instant-kave
  • 1 žumanjak
  • 1 čajna žličice ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica sode bikarbone

Sastojci za kremu:

  • 250 g šećera u prahu
  • 125 ml mlijeka
  • 115 g čokolade za kuhanje
  • 85 g maslaca
  • 10 g nezaslađenog kakaa u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Pripremite pravokutni lim za pečenje biskvita – obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namastite te stavite sa strane.
  3. Napravite biskvit: nasitno nasjeckajte čokoladu za kuhanje, pomiješajte s kakaom u prahu i instant-kavom te stavite sve zajedno u jednu zdjelu. Preko tih sastojka prelijte vruću vodu. Prekrijte posudu i pustite tako pet minuta. Potom dobro promiješajte sve sastojke – čokolada bi se u međuvremenu trebala rastopiti.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, bijeli i smeđi šećer, sol i sodu bikarbonu.
  5. U trećoj zdjeli izmiješajte jaja, žumanjak, mlaćenicu, ulje i ekstrakt vanilije. Dobivenu smjesu na bazi jaja ulijte u rastopljenu, ali ohlađenu čokoladu. Miješajte dok se sastojci lijepo ne povežu.
  6. Na kraju ručno umiješajte smjesu na bazi brašna. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  7. Prelijte smjesu za biskvit u pripremljeni lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  8. Pustite da se biskvit ohladi do kraja.
  9. Napravite kremu: rastopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari. U rastopljenu čokoladu dodajte šećer u prahu i kakao. Postupno ulijevajte mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatku kremu.
  10. Premažite kremu preko ohlađenog biskvita.
  11. Ohladite kolač prije serviranja. Dobar tek!

Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike Božićni panj Vanilin kiflice Vanilin kiflice +9 Božićni panj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju