Čokolada i banana sjajan su par. Ako pripremate klasični banana kruh, dodajte nešto čokoladnih kapljica u smjesu i uživajte u sjajnom okusu. Ako želite još bogatiji i raskošniji desert, u smjesu umiješajte i kakao prah.

Da bi dobili ukusan kruh važno je koristiti iznimno zrele banane. Znate one sa smeđim točkama na kori koje izgledaju kao da biste ih trebali baciti u smeće? Nemojte ih bacati u smeće. Takve banane daju najbolji banana kruh. 

Trik za zrele banane 

Nemate li dane na raspolaganju za čekanje da banane konačno posmeđe, možete ih prethodno kratko ispeći u pećnici (desetak minuta u kori na 110 stupnjeva Celzija) ili ih zatvorite u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom pa ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Višak zrelih banana sačuvajte tako da ih narežete na ploške i zamrznete u plastičnoj vrećici pa iskoristite za superkremaste smoothieje.

Najbolje od svega? Ovaj je recept za banana kruh tako jednostavan i lagan da ga mogu napraviti i najveći amateri u izradi kolača. Za pripremu vam ne treba mikser, niti nikakvi posebni alati. Samo malo strpljenja dok čekate da se kruh ispeče.

Sastojci za čokoladni banana kruh:

  • 175 g brašna
  • 160 g smeđeg šećera
  • 100 g čokoladnih kapljica
  • 75 g rastopljenog maslaca
  • 20 g kakao praha
  • 3 zrele banane
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ¼ čajne žličice pimenta u prahu
  • prstohvat soli

Priprema čokoladnog banana kruha:

  1. Namastite kalup za kruh i stavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Banane pretvorite u pire s vilicom. Pomiješajte ih s rastopljenim maslacem, smeđim šećerom, jajetom i ekstraktom vanilije.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, piment i sol.
  4. Suhe sastojke umiješajte u smjesu na bazi banana i dobro promiješajte.
  5. Na kraju dodajte čokoladne kapljice.
  6. Prebacite smjesu u namašćeni kalup za kruh i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevihj stupnjeva oko 50 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja.
  7. Ohladite čokoladni banana kruh prije posluživanja. Dobar tek!

Topi se u ustima: Recept Jelene Markote za čokoladni banana kruh s pastom od oraha, koji joj je donio pobjedu u Kulinarskom okršaju blogera Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Jelena Markota i njezin pobjednički tanjur +6 Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju