• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #foodbloggerschallenge

Čiji je bio najslasniji? 5 recepata za secondo piatto kao vrhunca ručka pravog Talijana

U trećem tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su se uhatile u koštac s pravim talijanskim ručkom ili večerom, glavnim jelom koje odražava važnost proteina u talijanskoj prehrani. Bilo je tu pet maštovitih i šarolikih recepata, ali koji je bio najuspješniji donosimo u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 20:19 komentari
viber Created with Sketch.
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto:Tognana/PR)

Secondo piatto je obrok koji slijedi primo piatto odnosno prvo jelo u višeslijednom talijanskom ručku i večeri, koji uključuje tjesteninu, juhu ili rižoto - zadatak naših blogerica koji je prethodio ovom u kojemu mu su kao i do sada imale pomoć pravog talijanskog posuđa Tognana. Drugi tanjur odnosno glavno jelo sadrži svježe sastojke i autentične okuse Italije, te je važan dio talijanske kulinarske tradicije.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon

Popularni "secondi piatti" u Italiji uključuju jela poput Osso Buca,teleće koljenice kuhane u umaku od rajčice, vina i začina, ili Saltimbocce alla Romane, tankih šnicli s pršutom i kaduljom, Pollo alla Cacciatore, piletine na lovački ili pak delicija obalnih područja, ribe i morskih plodova spremljenih na različite načine. Cacciucco alla livornese, neka vrsta ribljeg gulaša ili brudeta ili Pesce al Cartoccio, ribe pečene u papiru samo su neke od načina kako Talijani pripremaju blaga mora. Jesu li blogerice protekli tjedan uspjele uprizoriti raznolikost namirnica u talijanskom glavnom jelu i uspješno obaviti ovotjedni zadatak odlučio je naš žiri na čelu s talijanskim chefom Stefanom Cosattinijem.

Ovaj tjedan očekivao je da će se svi malo više približiti klasičnim talijanskim jelima, neki su uspjeli doći vrlo blizu temi, ali ga nije oduševila kreativnost ili izvedba. Jedna od njih bila je i Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) s kojom smo započeli tjedan. Da smo u školi i da je profesor Stefano, njezina ideja i kreativnost zaslužile bi tek prolaz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

 

''Recept je bio prejednostavan i imao je greške u koracima. Talijani ne stavljaju koru od kruha u polpete već samo mekani dio i ne stavljamo tikvice u smjesu i pogotovo ne onako neznatnu količinu. Umak je mogla obogatiti začinima i celerom, a jelo je mogla servirati u dubok tanjur'', komentirao je Stefano Cosattini.

Istim ocjenama ''nagradio'' je i Doris Valković (@foodoris) koja nam je u utorak skuhala bogatu juhu od koje se možda netko i može najesti, ali nikako ne spada u secondo piatto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

''Ribollitu ne smatramo glavnim jelom pa je po meni Doris promašila temu'', rekao je talijanski chef i dodao kako se inače to jelo obogaćuje s velikim okruglim toskanskim kruhom bez soli koji je veliki i reže se na šnite koje se stavljaju na dno tanjura.

I Kristina Štriga (@cellulite_factory) od Stefana Cosattinija dobila je iste ocjene kao Sandra i Doris za svoje talijansko glavno jelo.

''Više truda si je dala za chiabattu nego za glavno jelo. Bilo bi mi bolje da je ribu napravila al Cartoccio s mediteranskim travama i povrćem. Ciabatta joj je ispala lijepo iznutra, ali ju mogla možda manje peći'', komentirao je Stefano Kristininu izvedbu glavnog talijanskog jela kod kojeg je riba u tavi bez repa izgledala čudno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

Kako je tjedan odmicao Stefanove ocjene išle su prema gore. Talijanski chef smatra da si je Mateja Kobeščak (@muffin_munchies) dala truda i sviđa mu se ideja, no imao je i kod njezinog tanjura malu zamjerku.

''Punjene lignje na taj način rade i Španjolci, ali i Hrvati pa bi bio sretniji da je izabrala jelo koje je specifično za Italiju'', komentirao je Stefano i predložio kako bi tanjur izgledao ljepše da je lignju servirala narezanu na kolutiće i postavila ih oko priloga.

View this post on Instagram

A post shared by Mateja | Food Photography (@muffinmunchies_)

U tjednu ''secondo piatta'' najviše ga je oduševila Marijana Zlomislić (@unmondodisapori).

''Marijana je najviše odgovorila temi. Iako mi se vizualno i konceptualno sviđa palenta kao prilog, da je napravila rižoto milanese umjesto palente bila bi čista petica'', za kraj je rekao Stefano Cosattini, a Marijana je bila prošlotjedni favorit i Maje Nikolorić, predstavnice redakcije punkufer.hr-a koja ocjenjuje estetiku njihovih jela.

''Marijanin Osso Buco izgledao je slasno s preprženim kruhom, ali i uz jarko žutu palentu. Svidjelo mi se i kako ga je servirala u Tognaninom dubokom na plitkom tanjuru koji su oba zanimljivi, a dovoljno decentni da samo jelo dođe do izražaja'', rekla je Maja za Marijanino jelo koje je odmah pratilo i ono od Doris.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

''Ribollita od Foodoris zove da ju napravite i uživate u njoj jedne ili više zaredom prohladnih jesenskih večeri bez obzira što će te nakon njezine izrade možda napuniti i dvije perilice posuđem odnosno Tognaninim loncima svih veličina. Svidio mi se video i prekrasne namirnice u njemu kao i servirano jelo'', komentirala je Maja na čijoj su se listi zatim, rame uz rame, našle Mateja i Sandra.

''Matejino jelo kao i Sandrino izgleda kao nešto što bi svatko barem jednom tjedno mogao uvrstiti u svoj jelovnik. Kod Matejine lignje se slažem sa Stefanom da je mogla biti kreativnije poslužena, iako su boje ovog puta tu i cijeli tanjur izgleda življe. Kod Sandre mi je svidjelo kako se poigrala s kontrastima na tamnijem tanjuru s bijelom palentom i okruglicama u umaku od rajčica'', rekla je Maja za Sandrin i Matejin secondo piatto koji su obje poslužile na prekrasnim Tognana tanjurima iz Urban linije u zemljanim tonovima odnosno tonovima jeseni i kestena.

S lakom primjenjivosti njihovih recepata složila se i Martina Karić iz Tognane, iako smatra da nisu iskoristile pri pripremi jela pun potencijal njihovog posuđa.

Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto: Tognana/PR)

Maji se najmanje ovaj tjedan svidjelo jelo Kristine Štrige.
''Obožavam oradu, ali vizualno me orada u tavi bez repa nije oduševila. Izgledala je čudno, iako mislim da ovaj recept nije loša ideja za jednostavan ručak. Možda je Kristina jednostavno u prošlim izazovima podigla za sebe previsoko ljestvicu pa me ovoga puta nije toliko oduševila'', iskreno nam je rekla Maja dok se Martini Karić iz Tognane Kristina našla na drugom mjestu u tjednu secondo piatta, a pratila ju je odmah Marijana čije je jelo, kaže Martina, odlično izgledalo na Tognaninim tanjurima.

''Kristina je imala simpatičan video i odličan recept. Iskoristila je i Tognana pizza pribor kako bi ispekla slasnu ciabattu pa svaka čast na snalažljivosti'', rekla je Martina čiji je favorit u ovom izazovu bila Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

''Doris je imala kompletan video i moj je favorit ovaj tjedan. Recept je odličan, iskoristila je dobro Tognanine proizvode, sviđa mi se glas koji prati video i svakako je ovo recept za isprobati.'', dodala je Martina Karić.

Ovaj tjedan naše blogerice u Food bloggers' challengu kao izazov imaju spremiti aperitivo i grickalice koje idu uz njega. Bi li uz njihov izbor poslije posla uživao neki Talijan i hoće li zadiviti žiri, tek nam je za vidjeti. Stefano im preporučuje da za kraj daju sve od sebe što se tiče kreativnosti, a jelima se približe tradiciji.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon dugog izazova:

  • UN MONDO DI SAPORI – 17
  • FOODORIS - 13
  • MUFFINMUNCHIES – 11
  • CELLULITE FACTORY – 10
  • O SLANOM I SLATKOM – 8

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #foodbloggerschallenge
  • #secondo piatto
  • #tognana
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Puno okusa
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač oko kojeg su se Talijani spremni posvađati
Topi se u ustima
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač oko kojeg su se Talijani spremni posvađati
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Idealni zimski napitak
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Beba koja je promijenila statistiku u Zaboku
VELIKA RADOST
Beba koja je promijenila statistiku: Rodilište slavi poseban trenutak
Putinov čovjek ismijao "AI ministricu koja je ukrala novac" – vijest zapravo potekla s News Bara
VJEROVALI ILI NE
VIDEO Šef ruskog parlamenta prepričavao Putinu vijest s hrvatskog satiričnog portala News Bar
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Znate li čiji je ovo sin? Prvi put se pojavio na crvenom tepihu sa slavnom majkom
vrlo su slični!
Znate li čiji je ovo sin? Prvi put se pojavio na crvenom tepihu sa slavnom majkom
zdravlje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Nova opasnost apneje u snu: Stručnjaci upozoravaju na skriveni rizik za mozak!
Nova opasnost apneje u snu: Stručnjaci upozoravaju na skriveni rizik za mozak!
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovog ima samo u Srbiji! Scena iz javnog prijevoza nasmijala društvene mreže
Bizarno
Ovog ima samo u Srbiji! Scena iz javnog prijevoza nasmijala društvene mreže
tech
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
sport
Arsenal i Rijeka u "punom jeku pregovora" oko Tonija Fruka?
Bomba!
Toni Fruk pred transferom u giganta Premier lige? "Očekuje se da će uskoro potpisati"
VIDEO Večer preokreta u Ligi prvaka: Atalanta, Barcelona i Atletico nadoknadili za slavlja
Pogledajte golove
VIDEO Večer preokreta u Ligi prvaka: Atalanta, Barcelona i Atletico nadoknadili za slavlja
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
tv
MasterChef: Četvero kandidata ulazi u stres test, a zadatak je replika jela Gorana Kočiša
ODMJERAVANJE SNAGA
Četvero kandidata ulazi u stres test, a zadatak je replika jela Gorana Kočiša
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Milan Nedeljković bit će novi predsjednik Uprave BMW-a
vjeran kompaniji
Srbin postaje šef BMW-a
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Slatki umak po uzoru na tiramisu
Ovo je savršeno rješenje!

Kad vam se jede tiramisu, ali nemate više od 10 minuta za pripremu

Ako vam se jede tiramisu, a nemate više od 10 minuta za pripremu, ovaj slatki umak savršeno je rješenje. Donosi sve okuse kao i tiramisu krema, a umače se s – piškotama. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close