• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #foodbloggerschallenge

Čiji je bio najslasniji? 5 recepata za secondo piatto kao vrhunca ručka pravog Talijana

U trećem tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su se uhatile u koštac s pravim talijanskim ručkom ili večerom, glavnim jelom koje odražava važnost proteina u talijanskoj prehrani. Bilo je tu pet maštovitih i šarolikih recepata, ali koji je bio najuspješniji donosimo u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 20:19 komentari
viber Created with Sketch.
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto:Tognana/PR)

Secondo piatto je obrok koji slijedi primo piatto odnosno prvo jelo u višeslijednom talijanskom ručku i večeri, koji uključuje tjesteninu, juhu ili rižoto - zadatak naših blogerica koji je prethodio ovom u kojemu mu su kao i do sada imale pomoć pravog talijanskog posuđa Tognana. Drugi tanjur odnosno glavno jelo sadrži svježe sastojke i autentične okuse Italije, te je važan dio talijanske kulinarske tradicije.

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

Popularni "secondi piatti" u Italiji uključuju jela poput Osso Buca,teleće koljenice kuhane u umaku od rajčice, vina i začina, ili Saltimbocce alla Romane, tankih šnicli s pršutom i kaduljom, Pollo alla Cacciatore, piletine na lovački ili pak delicija obalnih područja, ribe i morskih plodova spremljenih na različite načine. Cacciucco alla livornese, neka vrsta ribljeg gulaša ili brudeta ili Pesce al Cartoccio, ribe pečene u papiru samo su neke od načina kako Talijani pripremaju blaga mora. Jesu li blogerice protekli tjedan uspjele uprizoriti raznolikost namirnica u talijanskom glavnom jelu i uspješno obaviti ovotjedni zadatak odlučio je naš žiri na čelu s talijanskim chefom Stefanom Cosattinijem.

Ovaj tjedan očekivao je da će se svi malo više približiti klasičnim talijanskim jelima, neki su uspjeli doći vrlo blizu temi, ali ga nije oduševila kreativnost ili izvedba. Jedna od njih bila je i Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) s kojom smo započeli tjedan. Da smo u školi i da je profesor Stefano, njezina ideja i kreativnost zaslužile bi tek prolaz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

 

''Recept je bio prejednostavan i imao je greške u koracima. Talijani ne stavljaju koru od kruha u polpete već samo mekani dio i ne stavljamo tikvice u smjesu i pogotovo ne onako neznatnu količinu. Umak je mogla obogatiti začinima i celerom, a jelo je mogla servirati u dubok tanjur'', komentirao je Stefano Cosattini.

Istim ocjenama ''nagradio'' je i Doris Valković (@foodoris) koja nam je u utorak skuhala bogatu juhu od koje se možda netko i može najesti, ali nikako ne spada u secondo piatto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

''Ribollitu ne smatramo glavnim jelom pa je po meni Doris promašila temu'', rekao je talijanski chef i dodao kako se inače to jelo obogaćuje s velikim okruglim toskanskim kruhom bez soli koji je veliki i reže se na šnite koje se stavljaju na dno tanjura.

I Kristina Štriga (@cellulite_factory) od Stefana Cosattinija dobila je iste ocjene kao Sandra i Doris za svoje talijansko glavno jelo.

''Više truda si je dala za chiabattu nego za glavno jelo. Bilo bi mi bolje da je ribu napravila al Cartoccio s mediteranskim travama i povrćem. Ciabatta joj je ispala lijepo iznutra, ali ju mogla možda manje peći'', komentirao je Stefano Kristininu izvedbu glavnog talijanskog jela kod kojeg je riba u tavi bez repa izgledala čudno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

Kako je tjedan odmicao Stefanove ocjene išle su prema gore. Talijanski chef smatra da si je Mateja Kobeščak (@muffin_munchies) dala truda i sviđa mu se ideja, no imao je i kod njezinog tanjura malu zamjerku.

''Punjene lignje na taj način rade i Španjolci, ali i Hrvati pa bi bio sretniji da je izabrala jelo koje je specifično za Italiju'', komentirao je Stefano i predložio kako bi tanjur izgledao ljepše da je lignju servirala narezanu na kolutiće i postavila ih oko priloga.

View this post on Instagram

A post shared by Mateja | Food Photography (@muffinmunchies_)

U tjednu ''secondo piatta'' najviše ga je oduševila Marijana Zlomislić (@unmondodisapori).

''Marijana je najviše odgovorila temi. Iako mi se vizualno i konceptualno sviđa palenta kao prilog, da je napravila rižoto milanese umjesto palente bila bi čista petica'', za kraj je rekao Stefano Cosattini, a Marijana je bila prošlotjedni favorit i Maje Nikolorić, predstavnice redakcije punkufer.hr-a koja ocjenjuje estetiku njihovih jela.

''Marijanin Osso Buco izgledao je slasno s preprženim kruhom, ali i uz jarko žutu palentu. Svidjelo mi se i kako ga je servirala u Tognaninom dubokom na plitkom tanjuru koji su oba zanimljivi, a dovoljno decentni da samo jelo dođe do izražaja'', rekla je Maja za Marijanino jelo koje je odmah pratilo i ono od Doris.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

''Ribollita od Foodoris zove da ju napravite i uživate u njoj jedne ili više zaredom prohladnih jesenskih večeri bez obzira što će te nakon njezine izrade možda napuniti i dvije perilice posuđem odnosno Tognaninim loncima svih veličina. Svidio mi se video i prekrasne namirnice u njemu kao i servirano jelo'', komentirala je Maja na čijoj su se listi zatim, rame uz rame, našle Mateja i Sandra.

''Matejino jelo kao i Sandrino izgleda kao nešto što bi svatko barem jednom tjedno mogao uvrstiti u svoj jelovnik. Kod Matejine lignje se slažem sa Stefanom da je mogla biti kreativnije poslužena, iako su boje ovog puta tu i cijeli tanjur izgleda življe. Kod Sandre mi je svidjelo kako se poigrala s kontrastima na tamnijem tanjuru s bijelom palentom i okruglicama u umaku od rajčica'', rekla je Maja za Sandrin i Matejin secondo piatto koji su obje poslužile na prekrasnim Tognana tanjurima iz Urban linije u zemljanim tonovima odnosno tonovima jeseni i kestena.

S lakom primjenjivosti njihovih recepata složila se i Martina Karić iz Tognane, iako smatra da nisu iskoristile pri pripremi jela pun potencijal njihovog posuđa.

Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto: Tognana/PR)

Maji se najmanje ovaj tjedan svidjelo jelo Kristine Štrige.
''Obožavam oradu, ali vizualno me orada u tavi bez repa nije oduševila. Izgledala je čudno, iako mislim da ovaj recept nije loša ideja za jednostavan ručak. Možda je Kristina jednostavno u prošlim izazovima podigla za sebe previsoko ljestvicu pa me ovoga puta nije toliko oduševila'', iskreno nam je rekla Maja dok se Martini Karić iz Tognane Kristina našla na drugom mjestu u tjednu secondo piatta, a pratila ju je odmah Marijana čije je jelo, kaže Martina, odlično izgledalo na Tognaninim tanjurima.

''Kristina je imala simpatičan video i odličan recept. Iskoristila je i Tognana pizza pribor kako bi ispekla slasnu ciabattu pa svaka čast na snalažljivosti'', rekla je Martina čiji je favorit u ovom izazovu bila Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

''Doris je imala kompletan video i moj je favorit ovaj tjedan. Recept je odličan, iskoristila je dobro Tognanine proizvode, sviđa mi se glas koji prati video i svakako je ovo recept za isprobati.'', dodala je Martina Karić.

Ovaj tjedan naše blogerice u Food bloggers' challengu kao izazov imaju spremiti aperitivo i grickalice koje idu uz njega. Bi li uz njihov izbor poslije posla uživao neki Talijan i hoće li zadiviti žiri, tek nam je za vidjeti. Stefano im preporučuje da za kraj daju sve od sebe što se tiče kreativnosti, a jelima se približe tradiciji.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon dugog izazova:

  • UN MONDO DI SAPORI – 17
  • FOODORIS - 13
  • MUFFINMUNCHIES – 11
  • CELLULITE FACTORY – 10
  • O SLANOM I SLATKOM – 8

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #foodbloggerschallenge
  • #secondo piatto
  • #tognana
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
POKROVITELJ DINERS
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
Panda & Sons najbolji bar na svijetu u 2025.
Nevjerojatna ponuda
Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Provjerite zalihe! Povlači se popularni začin, nije siguran za konzumaciju
Javlja DIRH
Provjerite zalihe: Povlači se popularni začin, nemojte ga stavljati u jelo!
Roditeljima stiglo upozorenje: Djeca u grupama dijele zastrašujući sadržaj
Opasan trend
Roditeljima stiglo dramatično upozorenje iz nekoliko škola: U ovoj grupi dijeli se zastrašujući sadržaj!
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Rak debelog crijeva: Simptomi, liječenje, metastaze, smrtnost – sve na jednom mjestu!
2. karcinom kod žena i 3. kod muškaraca
Rak debelog crijeva: Simptomi, liječenje, metastaze, smrtnost – sve na jednom mjestu!
zabava
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
Malo tko ga ne voli
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
sport
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
Real donio konačnu odluku o Xabiju Alonsu, evo tko mu je okrenuo leđa
OTKRILA MARCA
Real donio konačnu odluku o Xabiju Alonsu, evo tko mu je okrenuo leđa
Spursi nude Vuškoviću novi ugovor, evo koliko sad zarađuje
za tinejdžera jako dobro
Spursi nude Vuškoviću novi ugovor, evo koliko sad zarađuje
tv
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Suppli je popularna rimska ulična hrana
Prefini suppli

Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira

I dok rimski suppli ima duguljasti oblik i radi se od mješavine riže, rajčice i mozzarelle, sicilijanski arancini je okrugao ili stožast, a nadjeva se raznim punjenjima – raguom, graškom, šunkom i slično NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close