• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #foodbloggerschallenge

Čiji je bio najslasniji? 5 recepata za secondo piatto kao vrhunca ručka pravog Talijana

U trećem tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su se uhatile u koštac s pravim talijanskim ručkom ili večerom, glavnim jelom koje odražava važnost proteina u talijanskoj prehrani. Bilo je tu pet maštovitih i šarolikih recepata, ali koji je bio najuspješniji donosimo u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 20:19 komentari
viber Created with Sketch.
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto:Tognana/PR)

Secondo piatto je obrok koji slijedi primo piatto odnosno prvo jelo u višeslijednom talijanskom ručku i večeri, koji uključuje tjesteninu, juhu ili rižoto - zadatak naših blogerica koji je prethodio ovom u kojemu mu su kao i do sada imale pomoć pravog talijanskog posuđa Tognana. Drugi tanjur odnosno glavno jelo sadrži svježe sastojke i autentične okuse Italije, te je važan dio talijanske kulinarske tradicije.

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

Popularni "secondi piatti" u Italiji uključuju jela poput Osso Buca,teleće koljenice kuhane u umaku od rajčice, vina i začina, ili Saltimbocce alla Romane, tankih šnicli s pršutom i kaduljom, Pollo alla Cacciatore, piletine na lovački ili pak delicija obalnih područja, ribe i morskih plodova spremljenih na različite načine. Cacciucco alla livornese, neka vrsta ribljeg gulaša ili brudeta ili Pesce al Cartoccio, ribe pečene u papiru samo su neke od načina kako Talijani pripremaju blaga mora. Jesu li blogerice protekli tjedan uspjele uprizoriti raznolikost namirnica u talijanskom glavnom jelu i uspješno obaviti ovotjedni zadatak odlučio je naš žiri na čelu s talijanskim chefom Stefanom Cosattinijem.

Ovaj tjedan očekivao je da će se svi malo više približiti klasičnim talijanskim jelima, neki su uspjeli doći vrlo blizu temi, ali ga nije oduševila kreativnost ili izvedba. Jedna od njih bila je i Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) s kojom smo započeli tjedan. Da smo u školi i da je profesor Stefano, njezina ideja i kreativnost zaslužile bi tek prolaz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

 

''Recept je bio prejednostavan i imao je greške u koracima. Talijani ne stavljaju koru od kruha u polpete već samo mekani dio i ne stavljamo tikvice u smjesu i pogotovo ne onako neznatnu količinu. Umak je mogla obogatiti začinima i celerom, a jelo je mogla servirati u dubok tanjur'', komentirao je Stefano Cosattini.

Istim ocjenama ''nagradio'' je i Doris Valković (@foodoris) koja nam je u utorak skuhala bogatu juhu od koje se možda netko i može najesti, ali nikako ne spada u secondo piatto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

''Ribollitu ne smatramo glavnim jelom pa je po meni Doris promašila temu'', rekao je talijanski chef i dodao kako se inače to jelo obogaćuje s velikim okruglim toskanskim kruhom bez soli koji je veliki i reže se na šnite koje se stavljaju na dno tanjura.

I Kristina Štriga (@cellulite_factory) od Stefana Cosattinija dobila je iste ocjene kao Sandra i Doris za svoje talijansko glavno jelo.

''Više truda si je dala za chiabattu nego za glavno jelo. Bilo bi mi bolje da je ribu napravila al Cartoccio s mediteranskim travama i povrćem. Ciabatta joj je ispala lijepo iznutra, ali ju mogla možda manje peći'', komentirao je Stefano Kristininu izvedbu glavnog talijanskog jela kod kojeg je riba u tavi bez repa izgledala čudno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

Kako je tjedan odmicao Stefanove ocjene išle su prema gore. Talijanski chef smatra da si je Mateja Kobeščak (@muffin_munchies) dala truda i sviđa mu se ideja, no imao je i kod njezinog tanjura malu zamjerku.

''Punjene lignje na taj način rade i Španjolci, ali i Hrvati pa bi bio sretniji da je izabrala jelo koje je specifično za Italiju'', komentirao je Stefano i predložio kako bi tanjur izgledao ljepše da je lignju servirala narezanu na kolutiće i postavila ih oko priloga.

View this post on Instagram

A post shared by Mateja | Food Photography (@muffinmunchies_)

U tjednu ''secondo piatta'' najviše ga je oduševila Marijana Zlomislić (@unmondodisapori).

''Marijana je najviše odgovorila temi. Iako mi se vizualno i konceptualno sviđa palenta kao prilog, da je napravila rižoto milanese umjesto palente bila bi čista petica'', za kraj je rekao Stefano Cosattini, a Marijana je bila prošlotjedni favorit i Maje Nikolorić, predstavnice redakcije punkufer.hr-a koja ocjenjuje estetiku njihovih jela.

''Marijanin Osso Buco izgledao je slasno s preprženim kruhom, ali i uz jarko žutu palentu. Svidjelo mi se i kako ga je servirala u Tognaninom dubokom na plitkom tanjuru koji su oba zanimljivi, a dovoljno decentni da samo jelo dođe do izražaja'', rekla je Maja za Marijanino jelo koje je odmah pratilo i ono od Doris.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

''Ribollita od Foodoris zove da ju napravite i uživate u njoj jedne ili više zaredom prohladnih jesenskih večeri bez obzira što će te nakon njezine izrade možda napuniti i dvije perilice posuđem odnosno Tognaninim loncima svih veličina. Svidio mi se video i prekrasne namirnice u njemu kao i servirano jelo'', komentirala je Maja na čijoj su se listi zatim, rame uz rame, našle Mateja i Sandra.

''Matejino jelo kao i Sandrino izgleda kao nešto što bi svatko barem jednom tjedno mogao uvrstiti u svoj jelovnik. Kod Matejine lignje se slažem sa Stefanom da je mogla biti kreativnije poslužena, iako su boje ovog puta tu i cijeli tanjur izgleda življe. Kod Sandre mi je svidjelo kako se poigrala s kontrastima na tamnijem tanjuru s bijelom palentom i okruglicama u umaku od rajčica'', rekla je Maja za Sandrin i Matejin secondo piatto koji su obje poslužile na prekrasnim Tognana tanjurima iz Urban linije u zemljanim tonovima odnosno tonovima jeseni i kestena.

S lakom primjenjivosti njihovih recepata složila se i Martina Karić iz Tognane, iako smatra da nisu iskoristile pri pripremi jela pun potencijal njihovog posuđa.

Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto: Tognana/PR)

Maji se najmanje ovaj tjedan svidjelo jelo Kristine Štrige.
''Obožavam oradu, ali vizualno me orada u tavi bez repa nije oduševila. Izgledala je čudno, iako mislim da ovaj recept nije loša ideja za jednostavan ručak. Možda je Kristina jednostavno u prošlim izazovima podigla za sebe previsoko ljestvicu pa me ovoga puta nije toliko oduševila'', iskreno nam je rekla Maja dok se Martini Karić iz Tognane Kristina našla na drugom mjestu u tjednu secondo piatta, a pratila ju je odmah Marijana čije je jelo, kaže Martina, odlično izgledalo na Tognaninim tanjurima.

''Kristina je imala simpatičan video i odličan recept. Iskoristila je i Tognana pizza pribor kako bi ispekla slasnu ciabattu pa svaka čast na snalažljivosti'', rekla je Martina čiji je favorit u ovom izazovu bila Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

''Doris je imala kompletan video i moj je favorit ovaj tjedan. Recept je odličan, iskoristila je dobro Tognanine proizvode, sviđa mi se glas koji prati video i svakako je ovo recept za isprobati.'', dodala je Martina Karić.

Ovaj tjedan naše blogerice u Food bloggers' challengu kao izazov imaju spremiti aperitivo i grickalice koje idu uz njega. Bi li uz njihov izbor poslije posla uživao neki Talijan i hoće li zadiviti žiri, tek nam je za vidjeti. Stefano im preporučuje da za kraj daju sve od sebe što se tiče kreativnosti, a jelima se približe tradiciji.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon dugog izazova:

  • UN MONDO DI SAPORI – 17
  • FOODORIS - 13
  • MUFFINMUNCHIES – 11
  • CELLULITE FACTORY – 10
  • O SLANOM I SLATKOM – 8

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #foodbloggerschallenge
  • #secondo piatto
  • #tognana
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
Akcija Uskoka: Uhićenja zbog krađe automobila
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE
Nova akcija USKOK-a! U tijeku uhićenja, poznato i zbog čega
Privođenje liječnika iz Osijeka
S MASKOM NA LICU
VIDEO Pogledajte snimku privođenja liječnika osumnjičenog za zlostavljanje maloljetnika
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Moamer Kasumović oglasio se prvi put nakon skandala s pedofilijom
poslao priopćenje
Prvo oglašavanje glumca koji je osuđen zbog pedofilije, slučajem je zgrozio regiju!
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
Jeste li znali?
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
tech
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Srušene pretpostavke?
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
uh, neugodno
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
tv
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Tjestenina u bijelom umaku
Najbrži kuhani ručak

Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Ako upotrijebite pravi Parmigiano-Regano koji je prirodno slan te uravnoteženim pikantnim umami okusom, dodatni začini vam čak nisu potrebni. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close