• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #foodbloggerschallenge

Čiji je bio najslasniji? 5 recepata za secondo piatto kao vrhunca ručka pravog Talijana

U trećem tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su se uhatile u koštac s pravim talijanskim ručkom ili večerom, glavnim jelom koje odražava važnost proteina u talijanskoj prehrani. Bilo je tu pet maštovitih i šarolikih recepata, ali koji je bio najuspješniji donosimo u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 20:19 komentari
viber Created with Sketch.
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov
Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto:Tognana/PR)

Secondo piatto je obrok koji slijedi primo piatto odnosno prvo jelo u višeslijednom talijanskom ručku i večeri, koji uključuje tjesteninu, juhu ili rižoto - zadatak naših blogerica koji je prethodio ovom u kojemu mu su kao i do sada imale pomoć pravog talijanskog posuđa Tognana. Drugi tanjur odnosno glavno jelo sadrži svježe sastojke i autentične okuse Italije, te je važan dio talijanske kulinarske tradicije.

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

Popularni "secondi piatti" u Italiji uključuju jela poput Osso Buca,teleće koljenice kuhane u umaku od rajčice, vina i začina, ili Saltimbocce alla Romane, tankih šnicli s pršutom i kaduljom, Pollo alla Cacciatore, piletine na lovački ili pak delicija obalnih područja, ribe i morskih plodova spremljenih na različite načine. Cacciucco alla livornese, neka vrsta ribljeg gulaša ili brudeta ili Pesce al Cartoccio, ribe pečene u papiru samo su neke od načina kako Talijani pripremaju blaga mora. Jesu li blogerice protekli tjedan uspjele uprizoriti raznolikost namirnica u talijanskom glavnom jelu i uspješno obaviti ovotjedni zadatak odlučio je naš žiri na čelu s talijanskim chefom Stefanom Cosattinijem.

Ovaj tjedan očekivao je da će se svi malo više približiti klasičnim talijanskim jelima, neki su uspjeli doći vrlo blizu temi, ali ga nije oduševila kreativnost ili izvedba. Jedna od njih bila je i Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) s kojom smo započeli tjedan. Da smo u školi i da je profesor Stefano, njezina ideja i kreativnost zaslužile bi tek prolaz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

 

''Recept je bio prejednostavan i imao je greške u koracima. Talijani ne stavljaju koru od kruha u polpete već samo mekani dio i ne stavljamo tikvice u smjesu i pogotovo ne onako neznatnu količinu. Umak je mogla obogatiti začinima i celerom, a jelo je mogla servirati u dubok tanjur'', komentirao je Stefano Cosattini.

Istim ocjenama ''nagradio'' je i Doris Valković (@foodoris) koja nam je u utorak skuhala bogatu juhu od koje se možda netko i može najesti, ali nikako ne spada u secondo piatto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

''Ribollitu ne smatramo glavnim jelom pa je po meni Doris promašila temu'', rekao je talijanski chef i dodao kako se inače to jelo obogaćuje s velikim okruglim toskanskim kruhom bez soli koji je veliki i reže se na šnite koje se stavljaju na dno tanjura.

I Kristina Štriga (@cellulite_factory) od Stefana Cosattinija dobila je iste ocjene kao Sandra i Doris za svoje talijansko glavno jelo.

''Više truda si je dala za chiabattu nego za glavno jelo. Bilo bi mi bolje da je ribu napravila al Cartoccio s mediteranskim travama i povrćem. Ciabatta joj je ispala lijepo iznutra, ali ju mogla možda manje peći'', komentirao je Stefano Kristininu izvedbu glavnog talijanskog jela kod kojeg je riba u tavi bez repa izgledala čudno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

Kako je tjedan odmicao Stefanove ocjene išle su prema gore. Talijanski chef smatra da si je Mateja Kobeščak (@muffin_munchies) dala truda i sviđa mu se ideja, no imao je i kod njezinog tanjura malu zamjerku.

''Punjene lignje na taj način rade i Španjolci, ali i Hrvati pa bi bio sretniji da je izabrala jelo koje je specifično za Italiju'', komentirao je Stefano i predložio kako bi tanjur izgledao ljepše da je lignju servirala narezanu na kolutiće i postavila ih oko priloga.

View this post on Instagram

A post shared by Mateja | Food Photography (@muffinmunchies_)

U tjednu ''secondo piatta'' najviše ga je oduševila Marijana Zlomislić (@unmondodisapori).

''Marijana je najviše odgovorila temi. Iako mi se vizualno i konceptualno sviđa palenta kao prilog, da je napravila rižoto milanese umjesto palente bila bi čista petica'', za kraj je rekao Stefano Cosattini, a Marijana je bila prošlotjedni favorit i Maje Nikolorić, predstavnice redakcije punkufer.hr-a koja ocjenjuje estetiku njihovih jela.

''Marijanin Osso Buco izgledao je slasno s preprženim kruhom, ali i uz jarko žutu palentu. Svidjelo mi se i kako ga je servirala u Tognaninom dubokom na plitkom tanjuru koji su oba zanimljivi, a dovoljno decentni da samo jelo dođe do izražaja'', rekla je Maja za Marijanino jelo koje je odmah pratilo i ono od Doris.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

''Ribollita od Foodoris zove da ju napravite i uživate u njoj jedne ili više zaredom prohladnih jesenskih večeri bez obzira što će te nakon njezine izrade možda napuniti i dvije perilice posuđem odnosno Tognaninim loncima svih veličina. Svidio mi se video i prekrasne namirnice u njemu kao i servirano jelo'', komentirala je Maja na čijoj su se listi zatim, rame uz rame, našle Mateja i Sandra.

''Matejino jelo kao i Sandrino izgleda kao nešto što bi svatko barem jednom tjedno mogao uvrstiti u svoj jelovnik. Kod Matejine lignje se slažem sa Stefanom da je mogla biti kreativnije poslužena, iako su boje ovog puta tu i cijeli tanjur izgleda življe. Kod Sandre mi je svidjelo kako se poigrala s kontrastima na tamnijem tanjuru s bijelom palentom i okruglicama u umaku od rajčica'', rekla je Maja za Sandrin i Matejin secondo piatto koji su obje poslužile na prekrasnim Tognana tanjurima iz Urban linije u zemljanim tonovima odnosno tonovima jeseni i kestena.

S lakom primjenjivosti njihovih recepata složila se i Martina Karić iz Tognane, iako smatra da nisu iskoristile pri pripremi jela pun potencijal njihovog posuđa.

Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto: Tognana/PR)

Maji se najmanje ovaj tjedan svidjelo jelo Kristine Štrige.
''Obožavam oradu, ali vizualno me orada u tavi bez repa nije oduševila. Izgledala je čudno, iako mislim da ovaj recept nije loša ideja za jednostavan ručak. Možda je Kristina jednostavno u prošlim izazovima podigla za sebe previsoko ljestvicu pa me ovoga puta nije toliko oduševila'', iskreno nam je rekla Maja dok se Martini Karić iz Tognane Kristina našla na drugom mjestu u tjednu secondo piatta, a pratila ju je odmah Marijana čije je jelo, kaže Martina, odlično izgledalo na Tognaninim tanjurima.

''Kristina je imala simpatičan video i odličan recept. Iskoristila je i Tognana pizza pribor kako bi ispekla slasnu ciabattu pa svaka čast na snalažljivosti'', rekla je Martina čiji je favorit u ovom izazovu bila Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

''Doris je imala kompletan video i moj je favorit ovaj tjedan. Recept je odličan, iskoristila je dobro Tognanine proizvode, sviđa mi se glas koji prati video i svakako je ovo recept za isprobati.'', dodala je Martina Karić.

Ovaj tjedan naše blogerice u Food bloggers' challengu kao izazov imaju spremiti aperitivo i grickalice koje idu uz njega. Bi li uz njihov izbor poslije posla uživao neki Talijan i hoće li zadiviti žiri, tek nam je za vidjeti. Stefano im preporučuje da za kraj daju sve od sebe što se tiče kreativnosti, a jelima se približe tradiciji.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon dugog izazova:

  • UN MONDO DI SAPORI – 17
  • FOODORIS - 13
  • MUFFINMUNCHIES – 11
  • CELLULITE FACTORY – 10
  • O SLANOM I SLATKOM – 8

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #foodbloggerschallenge
  • #secondo piatto
  • #tognana
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Otok Spirit
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Na osami: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji na odmoru žele mir i tišinu
Na osami
20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
#Neokolišaj
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Vidimo se!
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Nepalska jela koja treba probati
Za svaki dan i svečanosti
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Na rubu Kosovog polja
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču
Pokrovitelj Diners
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
Povlači se tlačenica
OPOZIV PROIZVODA
Povlači se popularni suhomesnati proizvod: Sadrži opasnu baketriju
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
Katarina Baban otkrila da ''U dobru i zlu'' završava sa snimanjem
kraj jedne ere!
Zvijezda naše serije rastužila fanove posljednjom objavom: ''Zadnji dan...''
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Zaboravite na suhe šljive i laksative – ove 2 namirnice bolje rješavaju zatvor!
Prve znanstveno utemeljene smjernice
Zaboravite na suhe šljive i laksative – ove 2 namirnice bolje rješavaju zatvor!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Zastrašujuća stvarnost oceana noću je nešto iz noćne more! Ovaj video pobudio je najdublje strahove
Mrkli mrak
Zastrašujuća stvarnost oceana noću je nešto iz noćne more! Ovaj video pobudio je najdublje strahove
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
nakon el clasica
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
MasterChef: Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
ŠTO MISLITE?
Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
sve
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...

U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva

Dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close