• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #foodbloggerschallenge

Čiji je bio najslasniji? 5 recepata za secondo piatto kao vrhunca ručka pravog Talijana

U trećem tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su se uhatile u koštac s pravim talijanskim ručkom ili večerom, glavnim jelom koje odražava važnost proteina u talijanskoj prehrani. Bilo je tu pet maštovitih i šarolikih recepata, ali koji je bio najuspješniji donosimo u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2023 20:19 komentari
viber Created with Sketch.
Osso Buco Marijane Zlomislić
Osso Buco Marijane Zlomislić (Foto:Marijana Zlomislić)

Secondo piatto je obrok koji slijedi primo piatto odnosno prvo jelo u višeslijednom talijanskom ručku i večeri, koji uključuje tjesteninu, juhu ili rižoto - zadatak naših blogerica koji je prethodio ovom u kojemu mu su kao i do sada imale pomoć pravog talijanskog posuđa Tognana. Drugi tanjur odnosno glavno jelo sadrži svježe sastojke i autentične okuse Italije, te je važan dio talijanske kulinarske tradicije.

U trendu Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kviz općeg znanja - 4 Za razgibavanje Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness

Popularni "secondi piatti" u Italiji uključuju jela poput Osso Buca,teleće koljenice kuhane u umaku od rajčice, vina i začina, ili Saltimbocce alla Romane, tankih šnicli s pršutom i kaduljom, Pollo alla Cacciatore, piletine na lovački ili pak delicija obalnih područja, ribe i morskih plodova spremljenih na različite načine. Cacciucco alla livornese, neka vrsta ribljeg gulaša ili brudeta ili Pesce al Cartoccio, ribe pečene u papiru samo su neke od načina kako Talijani pripremaju blaga mora. Jesu li blogerice protekli tjedan uspjele uprizoriti raznolikost namirnica u talijanskom glavnom jelu i uspješno obaviti ovotjedni zadatak odlučio je naš žiri na čelu s talijanskim chefom Stefanom Cosattinijem.

Ovaj tjedan očekivao je da će se svi malo više približiti klasičnim talijanskim jelima, neki su uspjeli doći vrlo blizu temi, ali ga nije oduševila kreativnost ili izvedba. Jedna od njih bila je i Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) s kojom smo započeli tjedan. Da smo u školi i da je profesor Stefano, njezina ideja i kreativnost zaslužile bi tek prolaz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

 

''Recept je bio prejednostavan i imao je greške u koracima. Talijani ne stavljaju koru od kruha u polpete već samo mekani dio i ne stavljamo tikvice u smjesu i pogotovo ne onako neznatnu količinu. Umak je mogla obogatiti začinima i celerom, a jelo je mogla servirati u dubok tanjur'', komentirao je Stefano Cosattini.

Istim ocjenama ''nagradio'' je i Doris Valković (@foodoris) koja nam je u utorak skuhala bogatu juhu od koje se možda netko i može najesti, ali nikako ne spada u secondo piatto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

''Ribollitu ne smatramo glavnim jelom pa je po meni Doris promašila temu'', rekao je talijanski chef i dodao kako se inače to jelo obogaćuje s velikim okruglim toskanskim kruhom bez soli koji je veliki i reže se na šnite koje se stavljaju na dno tanjura.

I Kristina Štriga (@cellulite_factory) od Stefana Cosattinija dobila je iste ocjene kao Sandra i Doris za svoje talijansko glavno jelo.

''Više truda si je dala za chiabattu nego za glavno jelo. Bilo bi mi bolje da je ribu napravila al Cartoccio s mediteranskim travama i povrćem. Ciabatta joj je ispala lijepo iznutra, ali ju mogla možda manje peći'', komentirao je Stefano Kristininu izvedbu glavnog talijanskog jela kod kojeg je riba u tavi bez repa izgledala čudno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

Kako je tjedan odmicao Stefanove ocjene išle su prema gore. Talijanski chef smatra da si je Mateja Kobeščak (@muffin_munchies) dala truda i sviđa mu se ideja, no imao je i kod njezinog tanjura malu zamjerku.

''Punjene lignje na taj način rade i Španjolci, ali i Hrvati pa bi bio sretniji da je izabrala jelo koje je specifično za Italiju'', komentirao je Stefano i predložio kako bi tanjur izgledao ljepše da je lignju servirala narezanu na kolutiće i postavila ih oko priloga.

View this post on Instagram

A post shared by Mateja | Food Photography (@muffinmunchies_)

U tjednu ''secondo piatta'' najviše ga je oduševila Marijana Zlomislić (@unmondodisapori).

''Marijana je najviše odgovorila temi. Iako mi se vizualno i konceptualno sviđa palenta kao prilog, da je napravila rižoto milanese umjesto palente bila bi čista petica'', za kraj je rekao Stefano Cosattini, a Marijana je bila prošlotjedni favorit i Maje Nikolorić, predstavnice redakcije punkufer.hr-a koja ocjenjuje estetiku njihovih jela.

''Marijanin Osso Buco izgledao je slasno s preprženim kruhom, ali i uz jarko žutu palentu. Svidjelo mi se i kako ga je servirala u Tognaninom dubokom na plitkom tanjuru koji su oba zanimljivi, a dovoljno decentni da samo jelo dođe do izražaja'', rekla je Maja za Marijanino jelo koje je odmah pratilo i ono od Doris.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

''Ribollita od Foodoris zove da ju napravite i uživate u njoj jedne ili više zaredom prohladnih jesenskih večeri bez obzira što će te nakon njezine izrade možda napuniti i dvije perilice posuđem odnosno Tognaninim loncima svih veličina. Svidio mi se video i prekrasne namirnice u njemu kao i servirano jelo'', komentirala je Maja na čijoj su se listi zatim, rame uz rame, našle Mateja i Sandra.

Osso Buco Marijane Zlomislić Osso Buco Marijane Zlomislić (Foto: Marijana Zlomislić)

''Matejino jelo kao i Sandrino izgleda kao nešto što bi svatko barem jednom tjedno mogao uvrstiti u svoj jelovnik. Kod Matejine lignje se slažem sa Stefanom da je mogla biti kreativnije poslužena, iako su boje ovog puta tu i cijeli tanjur izgleda življe. Kod Sandre mi je svidjelo kako se poigrala s kontrastima na tamnijem tanjuru s bijelom palentom i okruglicama u umaku od rajčica'', rekla je Maja za Sandrin i Matejin secondo piatto koji su obje poslužile na prekrasnim Tognana tanjurima iz Urban linije u zemljanim tonovima odnosno tonovima jeseni i kestena.

S lakom primjenjivosti njihovih recepata složila se i Martina Karić iz Tognane, iako smatra da nisu iskoristile pri pripremi jela pun potencijal njihovog posuđa.

Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov Tognana tave i lonci pomažu blogericama da izvršavaju svoj talijanski izazov (Foto: Tognana/PR)

Maji se najmanje ovaj tjedan svidjelo jelo Kristine Štrige.
''Obožavam oradu, ali vizualno me orada u tavi bez repa nije oduševila. Izgledala je čudno, iako mislim da ovaj recept nije loša ideja za jednostavan ručak. Možda je Kristina jednostavno u prošlim izazovima podigla za sebe previsoko ljestvicu pa me ovoga puta nije toliko oduševila'', iskreno nam je rekla Maja dok se Martini Karić iz Tognane Kristina našla na drugom mjestu u tjednu secondo piatta, a pratila ju je odmah Marijana čije je jelo, kaže Martina, odlično izgledalo na Tognaninim tanjurima.

''Kristina je imala simpatičan video i odličan recept. Iskoristila je i Tognana pizza pribor kako bi ispekla slasnu ciabattu pa svaka čast na snalažljivosti'', rekla je Martina čiji je favorit u ovom izazovu bila Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

''Doris je imala kompletan video i moj je favorit ovaj tjedan. Recept je odličan, iskoristila je dobro Tognanine proizvode, sviđa mi se glas koji prati video i svakako je ovo recept za isprobati.'', dodala je Martina Karić.

Ovaj tjedan naše blogerice u Food bloggers' challengu kao izazov imaju spremiti aperitivo i grickalice koje idu uz njega. Bi li uz njihov izbor poslije posla uživao neki Talijan i hoće li zadiviti žiri, tek nam je za vidjeti. Stefano im preporučuje da za kraj daju sve od sebe što se tiče kreativnosti, a jelima se približe tradiciji.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Poredak i broj bodova nakon dugog izazova:

  • UN MONDO DI SAPORI – 17
  • FOODORIS - 13
  • MUFFINMUNCHIES – 11
  • CELLULITE FACTORY – 10
  • O SLANOM I SLATKOM – 8

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #foodbloggerschallenge
  • #secondo piatto
  • #tognana
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ulica zaboravljenog vremena, Karanac, Baranja
U srcu Baranje
Pola sata od Osijeka: Ulica zaboravljenog vremena savršeno je mjesto za jednodnevni izlet
Kućica od 24 kvadrata za odmor na Murteru, Airbnb
60 eura za noć
Nekoliko koraka od mora: Kućica od 24 kvadrata na Murteru za divan odmor
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Europski tjedan sporta
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
FOTO Dramatična intervencija u Slavoniji! Vatrogasci spašavali radnike prignječene ispod zida
ostali prignječeni
FOTO Užas u Slavoniji: Na radnike se srušio zid
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
zdravlje
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Zanimljivo
Prizor iz zoološkog vrta u Sarajevu zgrozio posjetitelje, a stigao je i odgovor uprave vrta
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Geran-3
Opasan ruski dron prkosi sankcijama: Ima mlazni pogon, satelitsku navigaciju i prepun je komponenti iz Kine i Zapada
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
Kupili ih od Mađara
Srbi moderniziraju oklopna vozila, ovo su detalji
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Gordon Schildenfeld nije više trener Vukovara
Već treća smjena
Pala još jedna trenerska glava u SHNL-u: Ostvario povijesni plasman, ali...
Procurile nove informacije o ozljedi Josipa Stanišića na utakmici Bayerna i Chelseaja
Nije izgledalo dobro
Vatreni progovorio o ozljedi koljena, u prolazu izgovorio samo četiri riječi
tv
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
putovanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
novac
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Napeti odnosi
Jedna mediteranska zemlja ozbiljno se naoružava. Potrošit će 25 milijardi eura, uskoro joj stiže četvrta fregata Belharra
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Gdje je bogatstvo?
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Znate li da postoji kolač posvećen Robertu Redfordu?
Žene su oduševljene
Imamo recept za kolač nazvan po Robertu Redfordu, provjerite zašto se tako zove
sve
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Tognana linija malih kućanskih aparata - 1
Pokrovitelj Tognana

Talijanski chef i naši blogeri otkrili bez čega ne bi trebala biti niti jedna kuhinja

Štapni mikser, vaga, kuhinjski robot ili blender - koji aparat je glavni pomagač u vašoj kuhinji? Profesionalni chef i nekoliko food blogera otkrili su koji su njima i zašto. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close