O biljnom napitku yerba mate priča se da je snažan poput kave i zdrav poput čaja, a radi se o piću stanovnika Južne Amerike koje se priprema od lišća zimzelenog drveta mate. Tradicionalno se pije iz posebnih drvenih posudica, pomoću slamčice koja ujedno i filtrira napitak. Tradicija nalaže i da posudica kruži među prijateljima i obitelji, a prema drevnom ritualu prilikom dodavanja napitka potrebno je gledati u oči osobu kojoj se dodaje, a slamka mora biti okrenuta prema njoj.

Yerba mate podiže energiju, sadrži vitamine, minerale i aminokiseline, a okus mu je jak, aromatičan i osvježavajući. Zbog svojih kvaliteta tepa mu se i da je piće bogova ili piće šampiona. S vremenom ga je zavolio cijeli svijet i postao je iznimno popularan među sportašima, ljudima koji žele skinuti kilograme ili poboljšati imunitet.

Yerba mate najpopularniji je u Argentini, Urugvaju, Paragvaju i Brazilu – kao i u Siriji i Libanonu. Listovi se preliju vrućom vodom, a čaj se pije čist ili uz dodatak limuna, naranče, meda, pa čak i viskija. I dok neki znanstvenici tvrde da yerba mate nije dovoljno istražen, drugi tvrde da sadrži više antioksidansa od zelenog čaja ili crnog vina te hvale moćnu kombinaciju vitamina (A, B, B1, B2, C), 15 aminokiselina i minerala (željezo, magnezij, kalij).

Yerba mate - 5 Yerba mate - 5 (Foto: Getty Images)

Konzumacija uživanja u mate čaju potječe još od domorodačkog naroda Guarani, koji su živjeli (i još uvijek žive) u današnjem južnom Brazilu, sjeveroistoku Argentine i Paragvaju. Guarani su napitku pripisali duhovne moći.

U posljednjih nekoliko desetljeća mate je počeo doživljavati procvat, što se dijelom pripisuje nogometašima iz Argentine i Urugvaja koji su naviku ispijanja zdravog napitka donijeli u Europu. Kada je argentinska nogometna reprezentacija putovala u Katar na Svjetsko prvenstvo, sa sobom je ponijela čak 240 kg čaja - a jedan od najpopularnijih "ambasadora" tog napitka upravo je Lionel Messi.

Jela koja se rade od "ničega": 7 sirotinjskih recepata za svaki dan ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Poderane gaće Špageti s 20 češnjeva češnjaka +0 Pašta fažol

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju