U doba koronavirusa snalažljivost i mašta ugostitelja dolazi do izražaja više nego ikada. Jedan od sjajnih švedskih primjera je restoran Bord för en, koji se uskoro otvara u Ransäteru, oko 350 kilometara zapadno od Stockholma. Kako i samo ime sugerira (Stol za jednog), restoran će primati samo jednu osobu.

Vlasnici Rasmus Persson i Linda Karlsson osmislili su idealan koncept za sve one koji se žele udaljiti od drugih ljudi i potpuno se posvetiti uživanju u hrani. Jedini stol u restoranu nalazit će se na 50 metara od kuhinje, odnosno kuće u kojoj će se kuhati.

Bord för en svakoga će dana primiti samo jednu osobu kojoj hranu neće donositi konobar. Jela će se dopremati velikom košarom obješenom o uže između kuhinjskog prozora i stola. Vlasnik Rasmus Persson ujedno je i školovani chef koji će jelovnik slagati prema ponudi sezonskih i lokalnih namirnica.

Iako će se meni mijenjati od dana do dana, restoran će imati po jedan stalni doručak, ručak i večeru. Chef je najavio kako će gosti moći naručiti jela poput: Rårake (švedska palačinka od krumpira, vrhnje, kavijar i šumsko bilje) te Crno i žuto (pire od žute mrkve i đumbira, maslac od lješnjaka, kroketi od kukuruza), kao i desertima od šumskih sastojaka, od voća do začina.

Kartu pića potpisuje Joel Söderbäck, čiji je bar uvršten na popis 50 najboljih na svijetu. Cijene će ovisiti o dobroj volji gostiju koji će sami odlučiti koliko novca žele ostaviti. Posuđe, pribor za jelo i stol nakon svakog će se gosta dobro dezinficirati kako ne bi bilo straha od zaraze koronavirusom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju