Borovnice su poznata superhrana. Bogate su antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, smatra se da poboljšavaju pamćenje, a i važan su izvor mangana koji pomaže u razvoju kostiju i metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
Čokolada je jednostavno super i to ne moramo putno objašnjavati. Beze kora na vrhu ove torte savršeno će uravnotežiti okuse, a uz samo malo truda, torta će i izgledati fantastično.
Ova torta malo je drugačija klasična torta s kremom, a toliko je ukusna i osvježavajuća da će vam postati omiljeni način "pripreme" borovnica. Nemojte se prepasti njezina tri sloja, ako je ne prepečete, ništa ne možete pokvariti, samo slijedite ovaj jednostavan recept.
Sastojci za beze tortu s čokoladom i borovnicama:
Biskvit
- 100 g glatkog brašna
- 25 g kakaa
- 25 g šećera u prahu
- 100 g maslaca
- 1 veliki žumanjak
Krema
- 125 ml mlijeka
- 2 velika žumanjka
- 1 žlica kukuruznog
- 1 žlica glatkog brašna
- 3 žlice šećera
- 175 g slatkog vrhnja
- 300 g borovnica
Beze kora
- 3 veća bjelanjka
- 125 g šećera
- 1 žlica kukuruznog brašna
- kakao prah za posipanje ili borovnice za ukras
Priprema beze torte s čokoladom i borovnicama:
- U zdjelu stavite brašno, kakao, prstohvat soli i šećer u prahu. Umiješajte maslac rukama pa dodajte žumanjak i 2 čajne žličice hladne vode i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini. Papirom za pečenje obložite kalup za torte promjera 20 cm. Izbodite tijesto vilicom i pecite biskvit 25 minuta. Ostavite da se ohladi.
- Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
- U loncu izmiješajte mlijeko, žumanjke, brašno, šećer i slatko vrhnje. Prokuhajte smjesu i dodajte polovicu borovnica, zgnječite ih da krema poprimi ljubičastu boju. Dodajte ostatak borovnica i promiješajte. Ulijte kremu na ohlađeni biskvit.
- U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke u gustu pjenu pa postupno umiješajte šećer. Lagano umiješajte kukuruzno brašno.
- Žlicom nanesite tučene bjelanjke na kremu i oblikujte ih kako želite, stožasti vrhovi izgledat će efektno. Pecite 15-20 minuta na 175 stupnjeva da se više suši nego peče dok se bjelanjci ne stegnu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Ukrasite borovnicama ili kakaom u prahu i poslužite.
Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice +5