Nađete li se na pravome mjestu u Münchenu, subota ujutro može vam se učiniti kao petak navečer. Pivnica i restoran Gaststätte Großmarkthalle od ranog jutra vrvi ljudima, a konobarice odjevene u dirndl (tradicionalne bavarske nošnje) žednim gostima nose pivo, perece i bijele kobasice sa slatkim senfom. Weißwurstfrühstück, ili doslovno, doručak s bijelom kobasicom klasik je u Bavarskoj, gdje takvi običaji odražavaju radost života.

"Weißwurstfrühstück je više od doručka; to je izgovor za druženje kada je prekasno za kavu, ali prerano za ručak", kaže Frauke Rothschuh iz minhenske turističke zajednice za CNN.

U rodnom mjestu Oktoberfesta Gaststätte Großmarkthalle najpopularnije je mjesto za krepki doručak u pratnji pšeničnog piva, ali diljem Münchena možete pronaći mjesta za Weißwurstfrühstück. Preko tjedna pivnica prima gladne trgovce i kupce s tržnice, a vikendom velike stolove zauzimaju obitelji i prijatelji.

Točno podrijetlo bijelih kuhanih kobasica od teletine, slanine, luka, peršina i začina nije poznato, ali najpopularnija je ona priča o tome da su nastale slučajno. Navodno je sredinom 19. stoljeća mladom münchenskom gostioničaru Seppu Moseru ponestalo ovčjih ovitaka pa je umjesto njih upotrijebio svinjske. Kako ne bi prsnule tijekom prženja, Moser ih je odlučio kuhati u vodi, a rezultat je ispao fantastično.

Weißwürste se tradicionalno poslužuju prije nego što otkuca sat u podne, kako bi se u njima uživalo dok su svježe. Kuhaju se na niskoj temperaturi i pritom se pazi da voda ne proključa, a i poslužuju se u vodi u kojoj su se kuhale. Jedu se tako da se ovitak zareže nožem pa skine, a mnogi ih lokalci isisaju uz obavezno umakanje u senf. 

10 genijalnih izletišta u Dalmaciji za uživanje u prirodi i vrhunskoj hrani Vrata Biokova - 6 Vrata Biokova - 14 Vrata Biokova - 13 +1 Vrata Biokova - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju