Da ste na dobrom putu prema Sljemenu, na glavnoj Gračanskoj cesti, pokazuje i žičara, simbol restorana Wirtshaus, koji je u Zagreb donio komadić Austrije. Kako mu i ime otkriva, radi se o mjestu na kojem će vas fino ugostiti. Gostionica na sjeveru grada nudi doživljaj austrijskih skijališta, i uređenjem, i jelovnikom na kojem glavnu ulogu imaju tipična jela koja ondje možete kušati.
A da se Wirtshaus itekako sviđa gostima, uvjerili smo se prije nekog vremena, kada su nas dočekali mirisi domaće hrane, živa glazba, vatra u kaminu i veseli žamor, koji su stvorili lijepu, toplu atmosferu uz koju je lako zaboraviti na mračni siječanj. Vlasnik restorana obilazio je goste, kao da smo svratili u njegov dom, odgovarao na pitanja o jelovniku, pa i spomenuo kako je restoran otvorio sa suprugom, kojoj je ugostiteljstvo u genima.
Tafelspitz (Foto: Wirtshaus/Instagram)
Što ima na jelovniku?
Prvi pogled na meni otkriva kako u Wirtshausu ljubitelji mesa dolaze na svoje, ali ni vegani i vegetarijanci neće ostati gladni. Neka od jela koje nude su bečki teleći odrezak s brusnicama, štajerski pileći cordon bleu, kao i bečki tafelspitz - kuhana govedina koja na stol dolazi poslužena u loncu za juhu s povrćem i prilozima.
Tu su i knedle s čvarcima i kiselim kupusom, käsekrainer s pečenim krumpirom i pola pohanog piceka. Privlače i predjela: sirni namaz od buče s liptauerom i domaćim kruhom te juneća juha s okruglicama od griza ili narezanim palačinkama. Odabrati možete i veganske "njoke bolognese" s veganskim sirom.
Slatka strana austrijske kuhinje u Wirtshausu otkriva se carskim drobljencem – kaiserschmarrnom, koji u klasičnoj varijanti dolazi s umakom od jabuka, ali tko želi, može se odlučiti na marmeladu ili linoladu, kao i germknede ili štrudle od jabuke s umakom od vanilije.
Strašni sud...
Dok smo uživali u živoj svirci, stigao je lončić pun mesa i juhe s mrkvom i celerom, kao i prilozi: popečci od ribanog krumpira, bijeli umak od vlasca, kao i onaj od jabuke te kremasti špinat. Jelo za dvoje, nakon kojeg vam i ne treba puno da biste bili siti, a okusi: tipični austrijski. Bogatoj, ali nježno začinjenoj juhi karakterističan okus daje fino meso, kao i kost sa srži – koju, ako volite, možete namazati na domaći kruh.
Zvijezda priloga bila je sočna, mirisna, slatka, ali i svježa jabuka koja se predivno nadopunjavala s krumpirom i mesom. Da možemo birati, voljeli bismo da je krumpir malo manje mastan, a špinat nas nije oduševio okusom, no kremasti umak od vlasca bio je ukusan. Najbolja je stvar kod tafelspitza upravo dijeljenje, istraživanje okusa i komentiranje jela. Cijena je 24,90 eura za jelo koje će jedna osoba teško može posjesti bez pomoći dragih, ili gladnih ljudi.
Teleći gulaš s domaćim knedlama također je za preporuku: fino, sočno meso u umaku punom okusa i mekim knedlama koje su teksturom savršena protuteža gulašu. Cijena mu je: 14,90 eura.
Iako smo bili već poprilično siti, od deserta nismo odustali: stigao je i kaiserschmarrn s jabukama (8,90 eura). Topli i meki komadi tijesta, deblji od onog za palačinke, koji mirišu na vaniliju i jabuka s notama cimeta i limuna pokazali su se kao pun pogodak.
Restoran, ali i kafić
Topla zimska bajka na sjeveru grada funkcionira i kao kafić u koji možete navratiti i na kapuziner – espresso sa šlagom, macchiato s okusom lješnjaka, kao i toplu čokoladu sa sljezovim kolačićem ili medom i okusom badema. Ili pak isprobati austrijsko pivo, za nagradu nakon šetnje šumskim stazama – samo nemojte zaboraviti prethodno rezervirati stol jer bi vam se lako moglo dogoditi da naiđete na pun restoran.
Zimski raj za elitu: Kruh je triput skuplji nego u Hrvatskoj, a pola litre piva u kafiću košta 7,5 eura +1