Ne odustajte od svježe hrane čak i u samoizolaciji. Neke vrste povrća ostaju svježe i više od dva tjedna.

1. Kupus

Kupus zamotan u plastičnu foliju te stavljen u hladnjak ostat će svjež duže od mjesec dana. Ova niskokalorična namirnica iz porodice kupusnjača bogata je vitaminom A i C, kalijem i kalcijem te ju svakako vrijedi uvrstiti na jelovnik što je češće moguće.

Ako je ikako moguć,e kupus jedite sirov. Iskoristite ga za pripremu finih salata ili ga dodajte tjestenini te napravite krpice sa zeljem.

Slika nije dostupna Hrana i piće Pitanje za milijun kuna: Koja dva vitamina ne možete naći u povrću i voću?

2. Mrkva
Mrkva je odličan izvor beta-karotena, koji štiti tijelo od djelovanja slobodanih radikala. Može se naći u trgovinama tijekom cijele godine, a uz pravilno skladištenje potrajat će nekoliko tjedana.

Važno je ukloniti eventualnu vlažnost s mrkve papirnatim ručnikom prije spremanja u hladnjak. Dodajte ih omiljenim juhama, varivima, gulašima i salatama, ili ih jedite samostalno kao zdravi međuoobrok.

3. Luk
Bez svježeg luka nema gotovo ni jednog jela. Nezaobilazan je sastojak i poboljšat će okus brojnih juha, salata, variva i umaka. Najbolje od svega? Nije skup te ima dug rok trajanja. Pohranite ga na hladno i tamno mjesto u mrežici te će ostati svjež mjesec dana i više.

Hladnjak produžuje rok trajanja namirnicama Hrana i piće 5 namirnica koje trebamo držati u hladnjaku, a da to i ne znamo

4. Krumpir
Krumpir je priprosti gomoljasti plod prepun hranjivih tvari. Ako ga držite na hladnom i tamnom mjestu, može potrajati i mjesec dana. Pripazite samo da ga ne stavite blizu luka jer plinovi u luku potiču truljenje krumpira. Osim običnog krumpira na raspolaganju vam je i batat.

Krumpir je jedna od najfleksibilnijih namirnica u kuhinji – možete ga peći, kuhati, pržiti, od njega raditi pire, njoke, palačinke i brojna druga jela.

5. Celer
Celer je vrlo hranjiva namirnica koja snižava krvni tlak te smanjuje razine hormona stresa – kortizola u tijelu. Stapke i glava celera u hladnjaku će ostati svježa nekoliko tjedana, a pomoći će vam aromatizirati brojne juhe, variva i umake.

Naribani i svježi plod glave celera posebno se dobro slaže s jabukama. Naribajte ove sastojke zajedno i pripremite ukusnu salatu.

Banana Hrana i piće Žgaravica: 7 namirnica koje gase ''vatrenu'' bol

6. Cikla
Cikla obiluje betacijaninima – antioksidantima koji jačaju imunitet. Uz to, ovo korjenasto povrće odličan je izvor željeza. Svježa cikla u hladnjaku ili na nekom drugom hladnom mjestu može "preživjeti" dva do četiri mjeseca.

Prijedlog za pripremu: skuhajte je i od nje složite klasičnu salatu ili s njom napravite ukusan humus.

7. Bundeva
Bundeve su prave male riznice hranjivih tvari – bogate su vitaminima A, C, E i K, kao i onima iz grupe B, imaju dosta kalija, kalcija i željeza, ali i prehrambenih vlakana. Zahvaljujući debeloj kori imaju dug rok trajanja. Neke vrste bundeva izdržat će i tri mjeseca bez držanja u hladnjaku.

Najlakši način za pripremu: očistite ih od koštica, narežite na manje komade pa ih ispecite s malo maslinova ulja, soli, papra i kumina. Poslužite kao prilog ili dodajte u salatu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju