Danas se otvaraju vrata jubilarnog, 20. izdanja Špancirfesta. Bit će ovo najbogatiji program festivala do sada, s proširenim dječjim sadržajima i kultnim međunarodni glazbenim zvijezdama. Od 17. do 26. kolovoza, ovaj specijalan rođendanski program na varaždinske ulice dovest će više od 260 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, u potrazi za svojim djelićem festivalske ponude koja će zauzeti čak 350 tisuća četvornih metara površine gradske jezgre.


Spektakli bez granica


Špancirfest od davne 1998. u Hrvatsku dovodi brojne performere iz cijelog svijeta čime slovi kao prvi hrvatski ulični festival. Do sada je više od 300 perfomera nastupilo na varaždinskim ulicama sa svih sedam kontinenata.

Špancirfest - 5 Špancirfest - 5 (Foto: Špancirfest)


„Urbani festival za cijelu obitelj te istinski žive ulice koje pulsiraju ritmovima svjetske glazbe preplavljene neograničenom energijom čudnovatih uličnih perfomera.“ Ovako Špancirfest opisuju i preporučuju neki od najpoznatijih svjetskih internetskih turističkih vodiča. Kanadski Flightnetwork, britanski The Rough Guide, američki Trip Advisor. Raskoš uličnih performansa, atraktivan glazbeni program i deset dana jedinstvene pozitivne atmosfere Špancirfesta prošle je godine Varaždinu osiguralo gotovo 4000 noćenja i turiste iz 44 zemlje. Najmlađi posjetitelj je imao samo četiri mjeseca, a najstariji 72 godine.


Za svakoga ponešto


U deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine na kojima se brojnim posjetiteljima svih deset dana nude stotine različitih programa - koncerata, predstava, uličnih performera, kreativnih radionica uz bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu. Tijekom festivala popit će se više od 200 000 litara piva, poslužiti više od 100 000 obroka, a 6,5 kilometara dnevno je prosjek koliko svaki posjetitelj tijekom festivala napravi.

Špancirfest - 3 Špancirfest - 3 (Foto: Špancirfest)


Malo tko će moći odoljeti šarolikoj ponudi sajma na kojemu će ove godine najbolje od sebe predstaviti više od stotinu izlagača. Tako će posjetitelji moći birati od ručno rađene odjeće i obuće, preko autohtonih hrvatskih delicija sve do igračaka, suvenira, umjetnina i nakita. Ove godine, Špancirfest u svojoj Kreativnici, odnosno u Uskoj ulici, postaje dom za čak 25 hrvatskih produkt dizajnera.


Uz ovakvu ponudu, svatko će pronaći nešto za sebe, no ne samo u sklopu sajma, nego i glazbenog programa. Za trajanja festivala, iz smjera triju pozornica poteći će više od 40 sati glazbe međunarodnih glazbenih zvijezda.


Spajanje ugodnog i korisnog


Festival koji je nekoć trajao svega tri dana i bio potpuno lokalnog karaktera, dvadeset godina kasnije traje punih deset dana, a iz malenog je događanja prerastao u nacionalnu manifestaciju koju rado posjećuju stanovnici iz cijelog svijeta. Nemali je broj onih koji upravo tih deset dana 'pune baterije' za ostatak godine.

Špancirfest - 4 Špancirfest - 4 (Foto: Špancirfest)


„Na tržištu postoji velik broj iznimno kvalitetnih festivala pa je nužno da budemo inovativni, drugačiji, spremni na promjene. Danas se na varaždinske pozornice penju svjetske zvijezde, gostuju najpoznatiji performeri iz Europe. Da je festival ostao na istoj razini kakav je bio u počecima, da se nije razvijao, da se nisu stvarali i osmišljavali novi sadržaji i da nismo riskirali, Špancirfest sigurno ne bi bio to što danas jest“, kazala je direktorica varaždinske Turističke zajednice, Jelena Toth. To potvrđuje impresivna brojka od ostvarenih 35,5 milijuna kuna turističkog prometa u samo deset dana festivala.


Špancirfest je prošao dalek put te je od pretežito lokalnog događanja izrastao u važnu kulturno-turističku manifestaciju i svojevrsni sinonim za Varaždin. U protekla dva desetljeća festival je rastao, mijenjao se, prilagođavao, osluškivao trendove, širio svoje vidike te je danas jedinstvena manifestacija, sljubljena s povijesnom jezgrom i duhom Varaždina, sadržajem toliko bogata da ju je gotovo nemoguće opisati već ju je najbolje iskusiti, a ovdje pronađite cijeli program.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju