Jelo koje ime duguje vrhu goveđeg buta slavni je austrijski specijalitet u kojem je uživao i car Franjo Josip. Govedina kuhana s povrćem tradicionalno se posluživala s umakom od hrena i vrhnja. Koštana srži daje poseban okus, a oni koji su odrastali na tom jelu tvrde kako nema boljeg do namazati je na vrući kruh i začiniti.
Sastojci za tafelspitz:
1,5 kg vrha goveđeg buta (tafelspitz)
2 goveđe kosti sa srži
1/2 poriluka
2 mrkve
celer
glavica luka
1 - 2 lovorova lista
Papar u zrnu
vlasac
sol
Tafelspitz - 1
(Foto: Stockfood)
Priprema:
1. Luk prepolovite i zapecite na štednjaku.
2. U veliku posudu s hladnom vodom dodajte meso, začine i očišćeno povrće. Kuhajte oko 2 sata ili dok meso ne omekša na posve laganoj vatri.
Kosti izvadite nakon 70 minuta kuhanja.
3. Povremeno pokupite pjenu i posolite pred kraj kuhanja.
Ostatak juhe opet prema potrebi posolite, reducirajte i odstranite masnoću.
4. Juhu procijedite, povrće i meso narežite pa poslužite u dubokom tanjuru s umakom od hrena i pečenim krumpirom prema želji.