Ok, mogli bi se i sami hvaliti prirodnim ljepotama i bogatom poviješću naše zemlje, ali za to trenutačno nema potrebe, kad je čak i ugledni i vjerojatno najutjecajniji engleski dnevni list, Telegraph, u svom Internet izdanju ponudio 23 razloga zašto nećete pogriješiti ukoliko odlučite godišnji provesti u Hrvatskoj.

Bilo da izaberete plavi Jadran, zeleno Zagorje ili ravnu Slavoniju – pogreške nema, a evo i famozna 23 razloga zašto bi Englezi, ali i svi ostali, trebali čim prije u našu zemlju.

1. Vrijeme je izvrsno i toplo je

Vrlo je toplo, pa tako turisti u prosjeku mogu očekivati 13 sunčanih sati u srpnju i kolovozu. Usporedbe radi, na jugu Francuske je takvih sati 10 – 11, a na slavnom grčkom Krfu u srpnju 13, u kolovozu 11.

2. Relativno je blizu

Iz Britanije do nekih grčkih otoka treba i više od četiri sata zrakoplovom. Do Kanarskog otočja, također. A u Hrvatskoj ste za dva i pol sata u vrh glave, s tim da je zemlja sjajno povezana Ryanairom

3. Cijene su i dalje povoljne

U Hrvatskoj je i dalje sredstvo plaćanja kuna, a Britanci će za 1 Funtu dobiti 9 Kuna. Donedavno su dobivali 10, ali Brexit je doveo do smanjenja jakosti Funte. Svejedno, ako ne idete baš na Hvar ili Dubrovnik gdje su cijene više, još ćete naći povoljnih mjesta. Primjerice, u Splitu ćete finu večeru za dvoje (uz vino) platiti manje od 400 kn, a smještaj u apartmanima i dalje je povoljan duž obale.



4. Ovdje je snimana i 'Igra prijestolja'


Najpopularnija serija na svijetu snimana je i u Hrvatskoj. Tako je npr. Dubrovnik 'glumio' King's Landing, Arboretum Trsteni postao je Red Keep's gardens, a samostan u Trogiru dio grada Qartha.

5. Ima Dioklecijanovu palaču

Palača nekadašnjeg rimskog cara, koja se nalazi u samom srcu Splita, jedna je od najzanimljivijih svjetskih građevina ostalih iz doba starog Rima. Unutar i oko nje naići ćete na skrivene barove, restorane, dućane, a odmah ispred nalazi se i slavna splitska riva…



6. Tu je i amfiteatar u Puli


Ovaj potječe još iz prvog stoljeća i jedan je od najočuvanijih na svijetu. Još ako se odlučite ovdje doći za vrijeme filmskog festivala (9. – 16. srpnja), saznat ćete kako je to gledati filmove unutar 2 tisuće godina stare građevine. A ako i ne pogodite filmski dio, nema veze, ovdje je ljeto ionako rezervirano za brojne koncerte. Ne zaboravite, blizu su vam i Brijuni

7. Plaže su spektakularne

Zanemarite pješčane, zemlja je prepuna prekrasnih šljunčanih plaža koje oplakuje kristalno čisto more. Najpoznatija plaža je svakako Zlatni rat na Bolu na Braču, ali su tamo ujedno i velike gužve. Mi ćemo samo dodati da postoje i drugi dragulji, nudističke plaže gdje se možete kupati posve 'slobodno'… 



8. Čudesni nacionalni parkovi

Ukupno ih ima osam, uključujući Plitvička jezera i Krku, koji su se našli na popisu UNESCO – a i slavni su ponajviše zbog svojih jezera i slapova.

9. Kombinacija kupanja i planinarenja

Na planini Biokovo nalazi se drugi najviši vrh u Hrvatskoj, Sveti Jure (1762 m), a planina se nalazi tek nekoliko kilometara od mora. Probudite se ranije ujutro i dobrim stazama krenite u osvajanje planine koja se nalazi odmah iza Makarske i osvojite vrh Vošac (1422 m) ili ako pucate od snage, Svetog Juru. Nakon toga zaputite se u svoj apartman na moru, pojedite sladoled (ništa lošiji od onog s druge strane Jadrana) i nastavite s morskim radostima.

10. Glavni grad je 'meka' za ljubitelje kave

Vrijeme je za odlazak na kontinent. Istražite čudesni Gornji grad, dom crkve Sv. Marka ali i Hrvatskog sabora. Nakon toga prošećite prema gornjem gradu, koji je prepun parkova i zelenila, koji su svoje mjesto našli među svim prekrasnim zgradama iz habsburškog doba. Naravno, zavalite se nakon toga u neki dobar kafić i uživajte u sjajnoj kavi, jer ovdje se kava pije satima



11. Obiđite jedan od 'luđih' muzeja

Zagrebački Muzej prekinutih veza sadrži eksponate i priče koje stoje iza završenih ljubavi. Ubrzo je stekao ogromnu popularnost, tako da uopće nije čudno kako se sličan muzej nedavno otvorio u Los Angelesu.

12. Bijela kuća sagrađena je od hrvatskog kamena

Točnije, od onog najpoznatijeg s otoka Brača, od kojeg je ujedno građena i već spomenuta Dioklecijanova palača. Kako bi došli do Brača, uzmite trajekt iz Splita i nemojte istražiti samo obalu, već i unutrašnjost otoka.

13. Festivalska zemlja

Za početak ćemo spomenuti Dubrovačke ljetne igre (10.7. – 25.8.) koje svake godine ugoste slavne umjetnike iz cijelog svijeta. Također, postoji i mnoštvo drugih festivala gdje do izražaja dolaze poznata svjetska imena DJ scene, poput Love International Festivala (29.6. – 6.7.) u Tisnom, Fresh Island (12. – 14.7.) na Zrću i Outlook Festival (31.8. – 4.9.) u blizini Pule. O festivalima više saznajte ovdje.



14. Partijanje do mile volje

Ukoliko volite partijati do jutra, Hvar i Rab su pravi otoci za vas. Ovdje se čini kao da zabava nikad ne prestaje…

15. Dio zemlje strancima je još uvijek nepoznat


Najveći slavonski grad, Osijek, također je povezan Ryanairom. Slavonija još nije toliko poznata među turistima, no uskoro će postati. Hrana je fantastična, a valja posjetiti tradicionalno selo Karanac u kojem se dobro jede i piju izvrsna lokalna vina. U blizini je i park prirode Kopački rit, uzgajaju se Lipicaneri, a tu je i Vukovar, grad koji je postao simbol ratnih stradanja. Ovaj dio zemlje je sjajan i vrijedan posjete.

16. Postoje neki gradovi koje možda niste ni planirali posjetiti

Jedan od njih je i Zadar, koji se smjestio u sjevernoj Dalmaciji. Njegov stari grad je prekrasan, krase ga romaničke crkve, a najveća su atrakcija zadnjih desetak godina sada već slavne Morske orgulje, koje 'pjevaju' zahvaljujući valovima. Od gradova na kontinentu valja posjetiti još i barokni Varaždin.



17. Tu se rodio i Marko Polo

Slavni moreplovac rodio se na otoku Korčuli, a i sam grad Korčula vrijedan je posjete zbog impresivnog srednjovjekovnog starog grada, dobrih vina i igre zvane Moreška.

18. Ovdje se tako dobro jede


U cijeloj se zemlji jede vrhunski, ali izdvojili smo Istru. Kvalitetno maslinovo ulje, bijeli i crni tartufi, izvanredno vino samo su neke od stvari koje turiste ostavljaju bez teksta. Posebne pohvale zaslužuje tjestenina (fuži) koju ovdje sami rade i serviraju je uz jednostavan umak na koji se potom naribaju tartufi i dijelovi divljih šparoga. Mljac!

19. Možete vidjeti i dupine

Ako imate dovoljno sreće i nalazite se na zapadnoj obali Istre (možete ih sresti i drugdje duž obale), možda uočite i jato ovih divnih životinja.

20. Fascinantna je i bliža povijest

Domovinski rat ostavio je traga na zemlji, pa je i primjerice slavni Dubrovnik pretrpio teška razaranja. Ako vas put nanese tamo, posjetite memorijalnu sobu unutar gradskih zidina i pročitajte malo o agresiji na grad.



21. Dubrovnik je jedan od gradova koji se moraju vidjeti za života

Gužve mogu biti nenormalne za vrijeme sezone, ali što očekivati drugo od jednog od najljepših gradova na svijetu? Za najbolji doživljaj, posjetite grad u kasno poslijepodne, odite na slavne zidine netom prije zatvaranja, a zatim si priuštite večer u restoranu Proto koji je nekoć ugostio Edvarda VIII. i Wallis Simpson.

22. Plaža idealna za negativca iz Jamesa Bonda

Slavna plaža Stiniva na otoku Visu izgleda kao idealno skrovište nekog Bondovog neprijatelja. Prema svim istraživanjima, redovito se proglašava jednom od najljepših europskih plaža.



23. Spomenik iz Star Warsa

Spomenik revolucije naroda Moslavine u Podgariću izgleda kao da je izašao iz Star Warsa i tamo služio kao Millennium Falcon.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju