Vrh Ojos del Salado (6893 m)
Ojos del Salado je stratovulkan u Andama, na granici Argentine i Čilea. Najviša točka visoka je 6893 metra, što ga čini najvišim aktivnim vulkanom na svijetu. Ojos del Salado je ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi i najviša planina u Čileu. Nalazi se oko 600 kilometara sjeverno od Aconcague, najviše planine na zapadnoj hemisferi (6962 m).

Snježni izvor rijeke Salado
Ime Ojos del Salado doslovno znači »oči slane ravnice«, a može se prevesti i kao »sniježni izvor rijeke Salado«. Taj naziv potječe od velikih naslaga soli koje se u obliku laguna ili »očiju« pojavljuju u ledenjacima na vršnom dijelu planine. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se trajno kratersko jezero, najviše jezero na svijetu.

Plan ekspedicije
Ekspedicija na put kreće 12. siječnja, točno u vrijeme kada je prije 65 godina osnovano HPD Željezničar, a ujedno u vrijeme kada su na južnoj hemisferi najpovoljniji uvjeti za planinarske uspone. Nakon putovanja preko Venecije i Santiaga članovi ekspedicije upućuju se u Copiapo i u Nacionalni park Tres Cruces, gdje će podići kamp uz jezero Santa Rosa (3800 m). Radi prilagodbe organizma na velike nadmorske visine izvest će se aklimatizacijski usponi na vrhove Maricunga (4985 m) i Pastililitos (5090 m) te do skloništa Atacama (5200 m) i Tejos (5800 m). Ekspedicija traje ukupno 19 dana. Ekspediciji prethode brojni kondicijski treninzi i zahtjevni usponi u hrvatskim i europskim planinama.

65 godina HPD Željezničar
HPD »Željezničar« osnovano je 1950. godine. Članovi djeluju u nekoliko sekcija i odsjeka. Članovi Alpinističkog odsjeka ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na brojnim ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima. Speleolozi »Željezničara« istražili su najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu, a već 60 godina izdaju stručni časopis »Speleolog«.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju