Iako bi laiku promjena polariteta polova na Suncu lako moglo predstavljati znak za uzbunu, to ustvari nije tako. Promjena polariteta polova Sunca je proces koji se ponavlja svakih 11 godina. Cijeli proces promjene počeo je već sredinom prošle godine, da bi u siječnju ove godine dostigao svoj vrhunac. Posljedice ovog događaja neće biti dramatične, niti će bilo kako utjecati na život na Zemlji.

Premda neki znanstvenici smatraju kako bi ovo mogao biti početak mnogih značajnijih promjena u našem solarnom sustavu to za sada nije tako. Zašto dolazi do promjene polariteta još uvijek nije znanstveno dokazano, ali sve u svemu dokaz je da se s našom zvijezdom nešto događa. Jedino što bi moglo zabrinjavati je činjenica da ova promjena polariteta kasni otprilike godinu dana, te da je puno manjeg intenziteta nego prijašnje. Sve to moglo bi upućivati na to da Zemlju ponovno čeka malo ledeno doba.

Po mnogima isto bi se trebalo dogoditi i s magnetskim poljem Zemlje. Posljednji put polaritet Zemljinih polova promijenio se prije 850.000 godina, a dosta znanstvenika smatra da Zemlja kasni s promjenom, te da se promjena trebala dogoditi prije 250.000 godina.

Za sada ostaje za vidjeti koliko će promjena polariteta Sunca utjecati na život na Zemlji. Jedino što je sigurno je to da će se polarna svjetlost pojavljivati u jačem i češćem intenzitetu. Sljedeći ringišpil Sunca možemo očekivati za otprilike 11 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju