U najvećem gradu vinorodne Moslavine – Kutini, 31. svibnja i 1. lipnja održavati će se manifestacija MoslaVina Kutina. Ovaj ulični festival uključuje brojne elemente: tradicionalnu i ove godine 26. po redu Izložbu vina Hrvatske i vina izvornih sorti, vinske degustacije, kuću Škrleta, te brojne atraktivne kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje.

PR PR

Brend Moslavine svakako je vino Škrlet - nektar s moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa, koji će vam zasigurno ostati u sjećanju. Ujedno je i prva brendirana hrvatska izvorna sorta. Ova vinska sorta, poznata pod nazivima i ovnek žuti, ovnek slatki ili škrtec, svoje ime duguje njemačkoj riječi scharlach (šarlah - osip kože crvenim mrljama), jer upravo tako izgledaju bobice škrleta u punoj zrelosti kada na sunčanoj strani dobije ljubičasto-crvenkaste pjegice pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Odlike vina iz sorte škrlet su lepršavo, elegantno tijelo, diskretnog do intenzivnog cvjetnog mirisa koji se nadopunjuje mirisima agruma, jabučastog i koštićavog voća te laganim herbalnim notama. Nepcu ugodno i uravnoteženo, svježe, finih i nenametljivih, specifičnih sortnih okusa.

Festival je posvećen izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, a nuditi će brojna vina ostalih hrvatskih regija, te susjednih zemalja. Za posjetitelje se pripremaju posebni programi vođenih kušanja vina, Večer Škrleta, cooking show programi, vinske igre i glazbeni programi. U večernjim satima atmosferu će dodatno podići nastupi Jasmina Stavrosa i Prljavog kazališta.

PR PR

Najveći moslavački vinari i njihovi gosti predstaviti će se na posebnom izložbenom prostoru, a posjetitelji će moći kušati sva vina pristigla na ocjenjivanje. Kako je ovaj festival specijaliziran za ocjenjivanje sorte Škrlet, ove godine organizatori će okruniti kralja Škrleta, koji će uz krunu i žezlo zasjesti na svoj tron i godinu dana vladati „Kraljevinom Škrleta - Moslavinom“.

Uz posebno osmišljene programe, u Kutini možete provesti cijeli vikend. Krenite putevima okusa i mirisa i posjetite ovaj vinorodni kraj u zagrljaju parka prirode Lonjsko polje i trsnog gorja, te otkrijete njegove glavne adute: Škrlet, domaću gastronomiju, prirodne ljepote, vinske, biciklističke i brojne druge staze.

PR PR

Dodatna ponuda za aktivne posjetitelje:

Vinski vikend u Kutini
31.5.-1.6. Vinski maraton u Kutini na dva kotača
1.6. Wine - bike tour (vinska biciklijada)
1.6. Organizirani prijevoz (Zagreb – Kutina – Zagreb) na Festival vina „MoslaVina Kutina 2019.“

Više informacija:
www.turizam-kutina.hr 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju