Iako bi njihov dan trebao biti svaki u godini i mi muškarci bismo im trebali odavati počast baš svakoga dana, službeno je Dan žena 8. ožujka. I dok je nekada bilo popularno ženama koje nas okružuju pokloniti crveni karanfil, danas je red našim damama odati počast nezaboravnim provodom osmišljenim samo za njih.

Međunarodni dan žena nastao je na temeljima štrajka žena na Islandu 1975. godine, kojime je utaban put prvoj predsjednici na svijetu. Danas se Dan žena slavi diljem svijeta kako bi se ukazalo na ekonomska, politička i socijalna postignuća nježnijeg spola. No, u mnogim državama ovaj dan izgubio je političku notu te se koristi kako bi se svim ženama odalo poštovanje i pokazala ljubav. Bila majka, baka, susjeda, teta ili tek baba s trećeg kata, taj dan posvećen je upravo njima i pokazivanju dubokog poštovanja prema njima.

U vrijeme nekih bivših država na ovom području, za Dan žena bilo je iznimno popularno poklanjati crvene karanfile. Dok su neki još uvijek zadržali taj običaj, drugi bježe od njega kao vrag od tamjana. No, bilo kako bilo, Dan žena dan je kada svojim boljim polovicama treba priuštiti odmor i mogućnost da se udalje od svoje svakodnevice i briga koje ona nosi. Što pokloniti ženama? I dok će neki reći da je pažnja dovoljan poklon, sram vas bilo, drugi će se istinski potruditi da iznenade žene koje ih okružuju.

Kako Dan žena pada usred tjedna, mnogi hoteli potrudili su se vikend prije i vikend poslije ponuditi ženama opuštajuća uživanja, koja svakako zaslužuju. Bogate večere i živa glazba samo su mali dio tih ponuda. Masaže, ljekovite kupke i razni kozmetički tretmani tih će vikenda opuštati žene diljem hrvatskih hotela. Oni krivci, koji se moraju dodatno iskupiti, svoje će drage odvesti na putovanje van granica Lijepe Naše i omogućiti im nezaboravan provod. Još ako to učine tako da oni ostanu doma s djecom, a svoje drage pošalju na put s prijateljicama, onda su pogodili točno u sridu.

Kako god mi okrenuli, Dan žena je dan koji treba biti podređen ljepšem spolu. Zato momci, 8. ožujka uzmite stvar u svoje ruke te iznenaditi svoje voljene poklonom koji će ih maknuti od svakodnevnog života i, barem na čas, pružiti im zadovoljstvo kakvo zapravo zaslužuju. No, nemojte zaboraviti ni na svoje kolegice s posla, ipak ćete s njima trebati provesti 8 sati tog dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju