Na pola sata vožnje od Splita smjestilo se mjesto Postinje Donje u kojima je ovih dana razbijena 'monotonija' prekrasnog zelenila i čiste prirode dvadesetak vrsta šarenih bundeva koje niću na sve strane.
A glavni krivac je Josip Plazibat koji već sedam godina uzgaja bundeve bez ikakvih kemikalija i umjetnih dodataka, na potpuno ekološki način. 'Problem je što ljudi još uvijek ljudi traže lijepe proizvode, a ovakav način proizvodnje uglavnom ne daje takve proizvode, ali su oni zato jako zdravi' – počinje priču Josip, koji unatoč toj činjenici uvijek nađe kupce za svoje kvalitetne bundeve pa je tako prošle godine produkcija svjetski poznatog serijala 'Igra prijestolja' od njega otkupila veće količine kako bi na setu dočarala pravu gozbu dostojnu kraljeva.
Hrana s kojom su se kroz povijest u Dalmaciji hranile svinje danas je itekako tražena, zbog mnoštva okusa, ali i zbog dobrobiti za zdravlje. 'Bundeva ima jako zdravi omjer minerala i vitamina, on je idealno izbalansiran, a kada još uzmete u obzir da je 90 posto sastava voda, onda je jasno da je ona odlična za dijetalnu prehranu, a jako često je jedu i makrobiotičari. Zanimljivo je da je bundeva toliko zdrava i povoljna za organizam da je čak i dvomjesečne bebe mogu jesti.' – kazao je Josip koji je uzgojio i vlastitu sortu te je nazvao prema najmlađoj kćerki – Filomena.
Bundeva se može pripremati na razne načine, ali Josipu i obitelji najdraži je recept za sok od bundeve. Treba vam samo blender i on je gotov u nekoliko sekundi. Narežite muškatnu bundevu, dodajte vodu, malo meda i limunovog soka, sve izmiksajte i uživajte u ukusnoj čaši zdravlja!