Potkraj 16. stoljeća na otoku Roanoke u današnjoj Sjevernoj Karolini naseljena je prva engleska kolonija u Novom svijetu. Prva grupa Engleza doputovala je na ovo područje 1585. godine predvođena istraživačem Sirom Walterom Raleighom.

Zbog čestih napada Indijanaca i problemima s nabavkom hrane, kolonisti su se nakon 12 mjeseci vratili kući. No to nije omelo Engleze u želji da nastane ovo područje. Raleigh je poslao drugu grupu od stotinu ljudi 1587. godine na čelu s Johnom Whiteom.

Drugi pokušaj naseljavanja ovoga otoka imao je isti problem – manjak hrane. Upravo zato guverner White vratio se u Englesku kako bi dopremio zalihe iz domovine. Arheolozi su otkrili da je u periodu od 1587. do 1589. godine na ovom području bila velika suša koja je sprječavala uzgoj bilo kakvih kultura.

Kada se John White po drugi put vratio na Roanoke, na otoku nije bilo nikoga. Svi kolonisti su netragom nestali, a jedini trag bila je riječ Croatoan urezana u kamen oko njihovih nastambi. Također, nije bilo nikakvih znakova nasilja.

Guverner je pretpostavio da su se kolonisti preselili na otok istog imena, koji je smješten 80 kilometara dalje, kod rta Cape Hatteras. No kad je posjetio Croatoan na njemu nije bilo niti jednog kolonista, a nitko se nije vratio ni u Englesku.

Gdje su nestali kolonisti, misterija je na koju nikad nije dobiven odgovor. Neki su zaključili da su izgubljeni kolonisti asimilirani u pleme Croatan, čije porijeklo nije do kraja razjašnjeno, a koje neki nazivaju i hrvatskim Indijancima ili narodom Lumbee.

Pretpostavlja se da je ovo pleme nastalo spojem Indijanaca Hatteras i engleskih kolonista među kojima je bilo i potomaka dubrovačkih pomoraca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju