Gordon Cooper
je 1963. godine u letjelici Faith 7 oborio rekord za najduži svemirski let u trajanju od 122 sata. Iako mu je misija bila pronaći skrivena nuklearna postrojenja na Zemlji, primijetio je stotinjak anomalija u području Južnih Kariba.

Pionir američkog svemirskog programa otkriće je sačuvao za sebe, analizirao ga kroz nekoliko desetljeća, a na temelju svojih zaključaka napravio tajnu kartu koja otkriva podvodno bogatstvo vrijedno nekoliko milijardi dolara.

U nadi da će nastaviti istraživanje i pronaći blago, prije svoje smrti Cooper je tajnu o skrivenom blagu podijelio sa svojim dugogodišnjim prijateljem Darrellom Miklósom.

Cooperovo blago je avanturistička serija temeljena na stvarnim događajima, a predstavlja lov na zemaljsko blago koji je započeo u svemiru. Serija prati lovca na blago Darrella Miklósa koji pokušava dešifrirati kartu i materijale koje je dobio u nasljedstvo od astronauta Gordona Coopera.

U vrijeme velikih geografskih otkrića, Španjolci, Francuzi, Englezi i Portugalci izgubili su tisuće brodova na moru. Olupina broda Atocha skriva blago u vrijednosti 600 milijuna dolara koje se do danas pokušava izroniti na površinu. Istraživačima je trebalo 17 godina da uopće lociraju olupinu punu blaga.

Koristeći kartu blaga iz svemira, Darrell je isplovio i za 17 sati, ne nekoliko godina, locirao brodsku olupinu. Sutradan je pronašao još jednu, dva dana kasnije pronašao je treću, a zatim četvrtu i petu olupinu. Karta ne samo da je stvarna, već je gotovo u milimetar točna!

Pronašao je više olupina u jednom tjednu nego što su najbolji lovci na blago pronašli kroz cijelu povijesti. Karta predstavlja stotine olupina diljem svijeta, te je vjerojatno jedan od najvrjednijih komada papira na svijetu, kaže izvršni producent serije Cooperovo blago Joseph Boyle.

Što je Miklós sve pronašao uz pomoć mape pogledajte u nedjelju 28. svibnja u 22.00 sati u serijalu Cooperovo blago na Discovery Channelu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju