Krenete li iz Zagreba, nakon nešto više od sat vremena vožnje dolazite do Kalnika, gore koja je česta postaja planinara i penjača. Smještena je u dijelu Hrvatske za koji se kaže da čak i miriši ljepše od drugih regija naše zemlje. Preporučujemo vožnju starom cestom jer samo pogledom iz automobila možete vidjeti čaroliju ovog kraja.

Nad cestom na kojoj je vožnja prava ugoda nadvijaju se grane visokog drveća koje se zimi obuku u posebno ruho. Doći na goru Kalnik zimi, adrenalisti mogu i pješke, no ne brinite, do planinarskog doma koji se nalazi na 480 metara nadmorske visine, može se doći i asfaltiranom cestom. Mjesto je to na kojem bismo voljeli popiti prvu jutarnju kavu.

Oni koji su se popeli na vrh Kalnika, mogli su vidjeti i bajkovit gradić okružen brežuljcima – Varaždinske toplice. Mjesto je to na kojem živi oko šest tisuća stanovnika, a šarm ovog malenog grada možete opisati samo ako ste tamo proveli neko vrijeme. Pogled s Kalnika na ovaj živopisni gradić zimi je gotovo isti kao i pogled u staklenu božićnu kuglu.

Pogled s brežuljka koji okružuje Varaždinske Toplice Pogled s brežuljka koji okružuje Varaždinske Toplice (Foto: NOVA TV Content Team)

Od Kalnika do Toplica stižete za otprilike pola sata. Razgledavanje ovog površinom malenog gradića može potrajati i satima, jer njegov položaj na svakom koraku krije predivne panorame i poglede na prirodne ljepote tog kraja. Grad je poznat po liječilištu termalnom sumpornom vodom. Vrijedi pogledati i arheološki lokalitet, rimske terme Aquae Iasae koji su u prošlosti često posjećivali i vojnici kako bi zaliječili rane.

Nakon ručka u bajkovitim Varaždinskim toplicama možete posjetiti i slatku slastičarnica u centru grada na koju će vas uputiti bilo koji prolaznik kojeg sretnete. Nakon male doze slatkog, vrijeme je za još malo vožnje. Blago krivudave ceste vode vas u najsjeverniju županiju, Međimursku. Oko 40 kilometara udaljen je još jedan izvor ljekovite vode na kojem se stogodišnja tradicija u kupališnom turizmu njeguje i danas. Idealan je izbor za završetak jednodnevnog putovanja jer Terme Sveti Martin pružaju odmor za sve članove obitelji.

Terme pod snijegom Terme pod snijegom (Foto: TSM)

Sadržaja neće nedostajati ni najmlađima koji osim razgledavanja prirodnih ljepota, mogu posjetiti Farmu jelena i doživjeti pravi blagdanski duh u prirodi. Odlučite li se zadržati na ovoj lokaciji, u Termama možete i prenoćiti. Poseban zimski ugođaj doživjet ćete ako se okupate u ljekovitoj vodi, a pritom otplivate u vanjski bazen u kojem vam bez obzira na snježni pokrivač oko vas neće biti hladno – već magično. Vrijedi probati.

 


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju