Korjenaste biljke moćni su saveznici zdravlja i energije, zbog čega nutricionisti savjetuju da ih uvrstimo u svakodnevnu prehranu. Kuzu, korjenasti kralj istoka koji su japanski iscjelitelji koristili prije 2 tisuće godina, i dalje se koristi za pripremu napitaka, zgušnjavanje juha, slastica i umaka te brojnih drugih recepata zbog blagotvornog djelovanja na organizam.

Kuzu hvale i zbog fine glatke strukture koju pruža jelima. Koristi se i za prženje – posipajte ga po narezanom povrću ili mesu poput jetrica ili piletine pa stavite u ulje. 

Kuzu u prahu odlična je zamjena za brašno ili jestivi škrob, a kupiti se može i kao osušeni korijen koji se koristi za pripremu čajeva. U trgovinama najčešće dolazi kao usitnjen u prah ili u obliku grumena koji nalikuju na kredu.

Na popisu blagotvornih učinaka na organizam umirujuće je djelovanje na živce, a osim toga pomaže u borbi protiv glavobolje, prehlade i gripe te probavnih tegoba. Istraživanja pokazuju da može pomoći i prilikom odvikavanja od alkohola jer smanjuje potrebu za opijanjem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju