Kao što znate, ono što je pristojno u jednoj kulturi, ne mora biti u drugoj. Ista stvar je i s hranom, tako da je važno se pripremiti za prehrambene navike zemlje u koju idete.

Primjerice, što s napojnicama? Naravno da će ih u Italiji i Španjolskoj rado prihvatiti, ali u nekim zemljama svijeta će ih doživjeti kao uvredu. Također, kako jesti? Rukama, vilicom, žlicom? Na sva ova pitanja odgovor se može ponuditi nakon malog istraživanja.

Portugal

DA: U najzapadnijoj zemlji Europe svakako ostavite napojnicu, a potrudite se da iznosi 10 posto od ukupne cijene jela, koliko se obično ovdje ostavlja.

NE: U slučaju da se ne nalaze na stolu, nikako nemojte pitati konobara da vam donese sol ili papar. To se smatra napadom na kuhara i iskazivanjem nezadovoljstva kvalitetom jela. Stoga, pojedite jelo i pustite solenku i paprenku…

Francuska

DA: Ruke, tj. laktove obavezno držite na stolu, a nikako u krilu jer se to smatra nepristojnim. Također, slobodno koristite kruh kako bi pomogli hrani da dođe na vilicu. Kruh uvijek prvo otkinite rukom, nikako ga nemojte direktno zagristi.

NE: Nemojte tražiti zasebne račune, to se smatra nepristojnim. Ovo nije Njemačka, već Francuska.

Japan

DA: Slobodno pijte svoju juhu, jer je korištenje žlica neuobičajeno. Naravno, pritom slobodno i srčite, jer što glasnije srčete, poručujete da je jelo bolje.

NE: U Japanu nipošto ne ostavljajte napojnicu jer se to smatra vrlo nepristojnim. Također, nemojte ostavljati štapiće prekrižene, ili ih slučajno lizati, jer će vas Japanci prostrijeliti pogledom…



Italija


DA: Napojnicu svakako ostavite, i to u iznosu 5-10 posto od ukupne cijene jela.

NE: Ne pitajte za, primjerice, parmezan ukoliko već nije poslužen na stolu. Velika je greška izribati ga na pizzu, a još veća na jela s plodovima mora, poput crnog rižota.

Indija

DA: Budite sigurni da ste pojeli sve s tanjura, jer se ostavljanje hrane smatra iznimno nepristojnim. Prije jela, ali i poslije obavezno operite ruke i obratite pažnju na nokte.

NE: Ne jedite prebrzo ni presporo, umjerenost je vrlo važna. Također, ne jedite lijevom rukom jer se nju smatra nečistom, tako da za jelo koristite desnu.

Tajland

DA: Očekujte kako ćete sva naručena jela dobiti odjednom i nemojte se tome čuditi. Budite spremni i dijeliti hranu za stolom, jer je ovdje to uobičajena stvar.

NE: Ne jedite vilicom, koristite je samo da stavite hranu na žlicu. Usput, ako vidite da je ostao zadnji zalogaj jela, nemojte baš vi biti taj koji će ga pojesti.

Kina

DA: Nakon jela slobodno podrignite, jer ćete tako dati do znanja da je bilo ukusno. Na večeru dođite na vrijeme jer time pokazujete poštovanje.

NE: Napojnica se kao ni u Japanu, ne ostavlja. Također, pojedite sve što je na tanjuru i ne prebirite po hrani, jer bi mogli uvrijediti domaćina.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju