Na ovakav tip odmora najviše su navikli turisti iz SAD-a, Engleske i Skandinavskih zemalja.


Gost koji ne pita koliko nešto košta je ultimativna želja svakog turističkog djelatnika. Međutim, takvih je gostiju u Hrvatskoj malo, jer je kapacitet da se zadovolje najuobičajenije luksuzne ili najbizarnije luksuzne zahtjeve - 'mršav'. Samo je nekoliko mjesta u Hrvatskoj koje mogu imućnijem gostu pružiti osjećaj stvarnog luksuza, doznajemo u agencijama kojima su klijenti osobe visoke platežne moći, mahom iz stranih zemalja.

'U principu ne možemo reći kako se povećava broj bogatih gostiju već on drži jednu svojevrsnu razinu. Svake godine sve je više luksuznih nekretnina koje se mogu naći u ponudi po veoma visokim cijenama, međutim dosta često usluga ili servis kod takvih objekata nedostaje poput određenog Villa managera, butlera, vozača s limuzinom, opcija nekog plovila na raspolaganju tipa glisera ili jahte, ukoliko se radi o destinaciji blizu samog mora ili mjesta s marinom ili lukom', rekao je Marko Petrović-Poljak, manager u agenciji Kompas.

Donedavno je veći dio bogatih gostiju dolazio iz Rusije, no on se znatno smanjio zbog promjene u viznom režimu između dvije zemlje.

'Danas više nema prevelikog pravila iz kojih država dolaze, ali gledajući statistike ipak možemo reći da su to gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Baltičkih ili Skandinavskih destinacija. Ako pričamo o klijenteli koja si ipak može priuštiti dozu luksuza po nešto prihvatljivijim cijenama, a onda govorimo otprilike o 3000 eura na tjedan za Villu od 8 do 10 ljudi - tu pretežito dolaze Englezi, Nijemci i Skandinavsko tržište.'

Što traže bogati gosti?
Luksuzni odmor podrazumijeva individualnu skrb o gostu, a što oni sve očekuju za svoj novac teško je pobrojati. Međutim, Petrović-Poljak otkriva što su najučestaliji zahtjevi.

'Bolje stojeći gosti u principu uvijek traže ponude za kuhara i svakodnevno čišćenje Ville kao u hotelima. Ali može se naći i zahtijeva za maserima, frizerkama. Ako žele ipak nešto vidjeti u destinaciji traže privatan, odnosno individualni izlet sa svojim vodičem, vozačem, uključenim ručkom ili večerom. Jednodnevni izlet s jahtom i cateringom.'

Neizostavni su naravno i neobičniji ili možda čak i bizarni zahtjevi luksuznih gostiju.
'Bilo je situacija kada bi gost tražio da mu se donese kavijar Beluga iz Rusije, ili da mu se nabave školjke prstaci koji su zakonom zabranjeni za izlov što naravno nismo bili u mogućnosti ispuniti.'

Jedan je klijent tražio iznimno veliku Villu s ogromnom livadom kako bi mogao sletjeti sa svojim privatnim helikopterom. Drugi gost je čak tražio da mu se u 2 sata ujutro dostavi CD od Severine, dan nakon toga je želio da mu se organizira bend koji bi nastupao za njega i njegove prijatelje na imanju Ville', otkriva Petrović-Poljak.

Izgradnja kapaciteta diljem obale, koji bi zadovoljili istančane ukuse i zahtjeve bogatih gostiju zasigurno bi privukla njihov daleko veći broj, a to bi značilo i veću zaradu po gostu koji je svoj odmor odlučio provesti na Jadranu. 'Takvih destinacije koje mogu pružiti osjećaj stvarnog luksuza poput Dubrovnika ili Hvara, samo je nekoliko', zaključuje Petrović-Poljak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju