Koliko god uživali u toplim ljetnim danima, svi zaljubljenici u biciklizam potvrdit će kako su nadolazeći, malo hladniji jesenski dani idealni upravo za bicikliranje. Da biste uživali u vožnji biciklom i iskusili sve blagodati ove vrste rekreacije, ne morate biti profesionalni vozač jer je sve što vam treba ispravan bicikl, kaciga, bočica s vodom i malo dobre volje.

Dobrobiti biciklizma u rekreaciji osim zabave su i podizanje kondicije, tonusa mišića, ubrzavanje metabolizma, smanjenje tjelesne težine te oblikovanje tijela. Redovita vožnja ima općenito povoljan utjecaj na zdravlje – može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog tlaka, povećati izdržljivost organizma, utjecati na poboljšanje probave i smanjiti stres.

Ako niste dugo vježbali, trening je najbolje početi laganom vožnjom u trajanju od 20 do 25 minuta dva puta tjedno te postepeno povećavati broj treninga. Kada trening postane prelagan potrebno je povećati duljinu vožnje odnosno trajanje treninga, a tek na kraju povećavati intenzitet treninga, odnosno frekvenciju rada srca.

Prema Hrvatskom biciklističkom savezu, biciklizam je najzahtjevniji sport, ispred triatlona, maratona, skijaškog trčanja i plivanja, stoga za vrijeme treninga biciklisti trebaju posebno paziti na hidraciju organizma i prehranu. Najbolji način hidracije organizma jest vodom, a kao odličan izbor može poslužiti i Dukat Fit, linija mliječnih proizvoda bogatih proteinima

Ako ste se pitali kako to da su biciklisti u pravilu uvijek mršavi, to je zato što je njihova prosječna energetska potrošnja od 3600 do 5000 kcal na dan, što znači da stalno moraju nešto jesti kako bi uspjeli podmiriti energetske i nutritivne zahtjeve. Prehrana biciklista prije natjecanja treba biti pomno isplanirana i u prosjeku jedan obrok bi trebao sadržavati 40% ugljikohidrata, 20 do 30% proteina i 30 do 35% masti.



Bilo da vas krasi natjecateljski duh ili više volite uživati u obiteljskoj vožnji, na mrežnim stranicama Hrvatskog biciklističkog saveza (www.hbs.hr) možete pronaći raspored održavanja biciklističkih utrka. Jedna od najposjećenijih obiteljskih i natjecateljskih utrka u Zagrebu svakako je biciklistička utrka Dukat Fit i Dukatino utrka za djecu. Na ovogodišnjem šestom izdanju biciklističke utrke mali i veliki ljubitelji pedaliranja još su jednom pokazali svoje umijeće na zagrebačkom Jarunu. Uz rekreativce i iskusne bicikliste koji voze sedam, odnosno 14 kilometara, Dukatinove utrke za djecu okupljaju male ljubitelje pedaliranja, od 3 do 12 godina, u tri utrke. Svi sudionici na dar dobivaju natjecateljsku majicu, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade Decathlona i Dukata. Od ove godine mali i veliki biciklisti s područja Zadra imaju priliku pridružiti se Dukat fit i Dukatinovoj biciklističkoj obitelji.

Redovito bicikliranje obnovit će vašu energiju i pomoći vam da se osjećate dobro u svim fazama vašeg života.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju