Britanska vlada otkrila je planove za ulaganje 13 milijuna funti u nekoliko projekata za izgradnju automatiziranih vozila bez potrebe vozača. Najveći dio novca dobit će konzorcij predvođen Institutom Oxford Robotics i Oxbotica koji je već u fazi testiranja ovakvih vozila.

Oxbotica vjeruje da će automatizirana vozila bez vozača smanjiti gužve na ulicama svjetskih gradova i značajno unaprijediti sigurnost, budući da je ljudska nepažnja uzrok 90 posto svih nesreća cestama.

Kompanija je razvila sistem po imenu Selenium koji koristi patentirane algoritme kako bi automobilima pomogli razumjeti njihovu okolinu te ih navoditi u stvarnom vremenu, a osigurava mogućnost da stvarni vozač po potrebi preuzme kontrolu nad vozilom.

Pod uvjetom da raspolažete odgovarajućim kamerama, laserima i senzorima, Selenium se može ugraditi u postojeće standardne automobile. Povrh svega riječ je o sustavu koji neprestano uči, te poboljšava svoje performanse s korištenjem.

Prema prvim najavama, po ulicama Londona i Oxforda ovi bi se automobili mogli trebali krenuti s prometovanjem za 30-tak mjeseci, odnosno oko 2019. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju