Već se počeo spuštati mrak. Voda u bazenu treperila je zelenkasto-plavičastim odsjajem. Oko njega se okupilo poveće mnoštvo. U rukama su držali čaše finih pića. U pozadini je svirala ugodna glazba, a svaka pozicija bila je dovoljna za odličnu fotku. Mjesto radnje - Aminess hotel u Novigradu. Prigoda - večera nastala u kreativnom umu hrvatskog chefa Davida Skoke i njegovih gostiju.

Bazen hotela Aminess u Novigradu (Dnevnik.hr) Bazen hotela Aminess u Novigradu (Dnevnik.hr)

Nakon ćaskanja uz bazen u ugodnom društvu, bilo je vrijeme da uđemo u restoran Oliveto, gdje nas je čekao stol opremljen za fine dining. Uz ugodne zvukove jazz-glazbe počeo je prvi čin zabavno-kulinarskog doživljaja. Ispred svakog mjesta na stolu se nalazio isprintani redoslijed jela koja će nam biti poslužena s kratkim opisom njegova sadržaja.

No da ovo nije samo večera, nego da bi se trebalo promatrati u okvirima iskustva za pamćenje, poput koncerta neke glazbene zvijezde, ili kazališne predstave o kojoj ćemo još dugo pričati, organizatori su osmislili i predstavljanje svakog jela u obliku razgovora voditelja sa chefom koji je kreirao pojedini slijed. Tako smo o svakom jelu koje se pred nama našlo u trenucima nepčanog gušta slušali cijelu priču o tome kako je jelo nastalo i što ono znači chefu. Fine dinig dobio je potpuno novo značenje i inovativno zaokruženi dojam.

Aminess Wine & Gourmet Nights (Foto: PR) Aminess Wine & Gourmet Nights (Foto: PR) (Foto: PR)

Još jači dojam autentičnosti jela koja vam se poigravaju s okusnim pupoljcima dobiva se pogledom na otvorenu kuhinju restorana Oliveto u sklopu hotela Aminess. Na taj način vidite točno kako se priprema hrana i gubi se svaki već predviđeni dojam o generičnosti obroka na koji smo navikli u standardnim restoranima.

Za mlađe generacije, ali i ljubitelje objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, dovoljno je vremena između slijedova za ''postanje'' o ovom iskustvu, ali i za razgovor s društvom za stolom i uživanje u dobrom ugođaju.

Dakle, ako vam je do malo drukčije zabave, malo modernog i invativnog štiha koji uključuje gurmansku komponentu, kreativci istarskog podneblja imaju što ponuditi.

Aminess Wine & Gourmet Nights (Foto: PR) Aminess Wine & Gourmet Nights (Foto: PR) (Foto: PR)

Starim industrijama, a jedna je od njih i industrija kulinarstva, često je teško držati ritam sa suvremenim trendovima koji se iznimno brzo izmjenjuju. Amines je pokazao da od noviteta ne zazire. Ali niti od suradnje, koja se pokazala kao ključ uspjeha.

Mnogi konkurenciju podrazumijevaju kao isključivanje onih koji prodaju isti ili sličan proizvod, ali oni koju su prepoznali da ''konkurencija'' ne znači nužno isključivost i pretvore je u suradnju mnogo češće uspijevaju na obostranu korist. Tako je, između ostalog, Amines dogovorio gostovanje Davida Skoke svaki zadnji tjedan u mjesecu. Pritom ne samo da gostima daju sasvim novo gastronomsko-zabavno iskustvo koje će prepričavati svojim prijateljima i poznanicima nego i njihov stalni chef kuhinje Mario Čančar razmjenjuje iskustva sa Skokom i tako uče jedan od drugoga.

Iako od nedavno zvijezda i kulinarske emisije 24Kitchen, Skoko će i sljedećih mjeseci, pa i sljedeće godine nastaviti surađivati s Aminessom.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju