Definitivno nije najveće otktiće u povijesti, ni blizu, ali veseli pomisao što se napokon našao odgovor na vječno pitanje većine punoljetnih: "Kada bi samo postojao napitak od kojega bismo imali onaj ugodni osjećaj opuštenosti, a da nakon toga ne bi uslijedila vrtoglavica i mamurluk?" Pa, čini se da tako nešto postoji, a stvorio ga je znanstvenik David Nutt.

Novi napitak zove se alkosint ili sintetički alkohol, a dizajniran je tako da oponaša pozitivne učinke alkohola, bez stvaranja negativnih. David Nutt patentirao je 90 različitih spojeva alkosinta, piše Independent.

Dva su sada na rigoroznom testiranju za široku uporabu, a Nutt se nada da bi do 2050. alkosint u potpunosti zamijenio alkohol. Jedan od dva spoja nema okusa, a drugi je gorkast. Oba pašu u koktelima.

Nutt objašnjava da je alkosint stvoren da njegovi učinci traju oko 2 sata, kao i kod "običnog" alkohola, a također, koliko god ga popiješ, ne možeš se jako napiti. Vrhunac "pijanosti" postiže se nakon 4 ili 5 pića, a ne uzrokuje bolest ili smrt, kao kada popijete, na primjer, puno votke.

Dok protivnici sintetičkog alkohola kažu da postoji i puno varijanti izbjegavanja mamurluka i sada, poput umjerenosti ili ispijanja pića s manjim postotkom alkohola, poput piva, zagovornici pak vjeruju da će ovo biti revolucionarno otkriće za zdravstvo, s obzirom da je alkohol treći najveći uzročnik bolesti i smrti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prva dva mjesta zauzelo je pušenje i pretilost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju