Kao najava kvarnerskoj odi mediteranskom načinu života u partnerskoj vinoteci Wine&Co na riječkoj Delti održao se niz  vinskih radionica. Iskusne sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević, obje ujedno i članice udruge Žene i vino/WOW, održale su radionice Vino pod maskama i Skrivene čari vina, a jedna od najboljih hrvatskih sommelierki i vlasnica restorana Plavi podrum, Danijela Kramarić, moderirala je masterclass Tasting the Stars.

Dan prije festivala, za novinare koji prate eno – gastro scenu, održao se i masterclass Najbolje s Kvarnera pod palicom Darrela Josepha, Decanter ocjenjivača i izvjestitelja Decantera za Jugoistočnu vinsku Europu. Uz njega, je bila i ambasadorica Kvarner Wines Monika Neral, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku te finalistica prvenstva Hrvatske u sommelierstvu. U Wine&Co su se predstavile i vinarije: Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saint Hills i Krapež.

Vinska smotra WineRi zatvorena je u subotu, 9.3. u 20 sati kad je prostor Exportdrva pozdravila i napustila mnogobrojna zadovoljna publika i veliki broj vinara iz Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije i – naravno - Hrvatske. Prisutno ih je bilo čak stotinu, a izložile su preko 500 vinskih etiketa, pa organizatori na čelu sa Žarkom Stilinom i Ivanom Antićem, kao i TZ Kvarnera, imaju razloga biti više nego zadovoljni ovom dvodnevnom manifestacijom.

WineRi 2024. WineRi 2024. (Foto: Petar Kürschner)

Pun pogodak bio je i humanitarni i edukativni dio festivala, kojem su mnogo pridonijele žene iz udruga Srce za nju i Žene i vino/WoW, koje su organizirale dva specijalizirana panela od kojih je jedan poslao poruku o zdravstvenim koristima umjerenog uživanja u vinu. Na samom festivalu, na štandu udruge Srce za nju mogle su se kupiti butelje probranih vina koje su vinari donirali a prikupljena svota novca išla je u dobrotvorne svrhe.

Od grozda do vina

Prof. Dr. Sc. Margita Belušić, inače dopredsjednica udruge Wow, Žene i vino, zajedno je s udrugom Srce za nju, potpisala autorstvo odlično posjećenih diskusija o zdravlju i vinu. Uvodno predavanje od grozda do vina održala je nutricionistica i voditeljica Katedre za hranu i prehranu. prof.dr.sc Greta Krešić održala je uvodno predavanje. 

Objasnila što je to vino, kako se proizvodi, kako se dobija rosé, kako pjenušac a kako narančasto vino te kako se izračunavaju promili alkohola u krvi. Zanimljivo je bilo saznati da žene sporije metaboliziraju alkohol od muškaraca ali zato imaju superiorniji osjeti okusa i mirisa.

U prosjeku piju manje nego muškarci ali kupuju skuplja vina. Pri kupnji su češće pod utjecajem influencera, portala, prodavača i iskustava s vinskih festivala, preferiraju vina umjerenog tijela, dok muškarci vole puna vina.

WineRi 2024. - 2 WineRi 2024. - 2 (Foto: Petar Kürschner)

Vino u suvremenoj prehrani 

Na sve se nadovezao internist i kardiolog, prof. dr.sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, tijekom prezentacije Vino u suvremenoj prehrani, istaknuvši dobrobiti vina, uključujući ulogu antioksidansa, pozitivan utjecaj vina na tzv. “dobri“ kolesterol - ali je upozorio i na njegovu kalorijsku vrijednost i potencijalnu štetnost pretjerane konzumacije alkohola.

Prof. dr.sc. Viktor Peršić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma – Thalassotherapia Opatija, objasnio je poznati francuski paradoks i u svom izlaganju Vino i kardiovaskularne bolesti govorio o velikoj američkoj studiji  koja je pokazala da jednoo piće dnevno ima pozitivan učinak na zdravlje, ali više od dva pića dnevno mogu predstavljati rizik. Okupljeni su saznali što je resveratrol i da ga bijelo vino i rosé sadrže manje od crvenih vina - te da ga crni pinot i merlot imaju najviše.

U pravom trenutku, u dobrom društvu 

Dopredsjednica udruge Žene i vino/WOW, prof. dr. sc. Margita Belušić i pročelnica katedre za maskilofacijalnu kirurgiju Medicinskog fakulteta u Rijeci dodala je završnu notu - svojevrsnu edukaciju kušanja vina za početnike. Mala škola degustacije podučila je okupljene da je vino doživljaj za sva gotovo čula: gledamo ga, mirišemo, kušamo...

Belušić je objasnila kako se i zašto pravilno drži vinska čaša, što se u vinu traži i promatra (bistroća, boja, viskoznost) i kakve sve arome u njemu nalazimo (primarni, sekundarni i tercijarni mirisi); što i kako procjenjujemo okusom te što sve možete saznati s etikete. Zaključak je bio da je vino ponajprije emocija i da je najbolje ono koje popijemo u pravom trenutku i u dobrom drušvu. Iz svega proizlazi da valja biti umjeren u konzumaciji, ali da popiti čašu vina s prijateljima nikako neće naškoditi.

I na kraju, valja reći da je Kvarneru, kao kandidatu za status Europske regije gastronomije 2026. godine, itekako potreban i dobrodošao festival ovog karaktera koji predstavlja eno – gastronomsko bogatstvo regije, ali iskazuje i otvorenost za prisutstvo vrhunskih proizvoda iz drugih područja. WineRi bi trebao i dogodine započeti gromko i gromoglasno, sa zvončarima, ali i završiti jednako uspješno kao ove godine. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju