Whisky Leaks potiče kulturu uživanja u kultnom piću predstavljajući viskije iz malih i neovisnih destilerija iz cijelog svijeta, kao samostalno piće ili u koktelu. Tako ćete na sajmu moći kušati kultni tajvanski Kavalan, proglašavan najboljim viskijem na svijetu, škotski Kilchoman ili Benriach, kao i američki Westward, Jack Daniels i Woodford Reserve. Na sajmu će biti dostupni posebni viskiji, najbolji iz selekcije Finih stvari, te ćete ih moći kupiti po promotivnim cijenama.

“Nakon godine dana zatvorenih restorana i kafića konačno imamo priliku podružiti se na otvorenom uz kvalitetna pića, društvo, zalogaje i glazbu. Ljubitelje viskija očekuju degustacije, kokteli, ugodna atmosfera, kao i prilika za povoljnu kupnju za kućni bar”, poručuje Zlatko Ivkić, organizator i vlasnik Finih stvari.

Na sajmu će se predstaviti i brandovi viskija kao što su Ardbeg i Glenmorangie, moći ćete upoznati i škotske viskije Edrington grupacije, poput najprestižnijeg single malta Macallan ili Highland Park s otočja Orkney, a bit će tu i food truck Rougemarina sa slasnim zalogajima.

Povodom festivala Hrvoje Šerkinić iz Finih stvari ispričao nam je i ponešto o tome kako prepoznati dobar viski te kako ga pravilno kušati te je iz osobne arhive izdvojio neke od fotografija kako bi predočio kako izgleda proizvodnja škotskog viskija.

„Pravilno ispijanje viskija je subjektivna stvar - svatko ima pravo s bocom, koju je kupio raditi što želi. S druge strane neka pravila postoje; prije svega riječ je o različitim vrstama čaša koje su pogodne za što bolje uživanje. Led se naravno može dodavati prilikom uživanja u najdražem nam piću te je dilucija ponekad i poželjna, no led hladi i zatvara arome - stvar je u preferencijama i vrsti čaše, naravno.

Dobar viski možemo najlakše prepoznati prema ambalaži. Ukoliko dolazi u drvenom kovčegu te je napunjen u kristalni dekanter postoji velika vjerojatnost da bi mogao biti dobar. Generalno gledajući s etikete se daju iščitati relevantne informacije za kupnju neke boce, no potrebno je prepoznati stilove, geografske razlike, stilski diferencirati regije viskija unutar određenih zemalja te uvidjeti važnost termina kao što su primjerice peated, single caski ili cask strength.

Whisky Leaks je zgodan format jer sve to možete saznati, neposredno kušajući neke od najboljih na našem tržištu. Entuzijasti viskija u današnje vrijeme relativno brzo nauče kako se snaći prilikom kupnje koja često preraste u hobi. Whisky leaks je prilika za proputovanje kroz svijet viskija od Škotske do SAD-a preko Tajvana pa sve do Japana, sve u par kvadratnih metara Rougemarinovog vrta". kaže Hrvoje Šerkinić. 

Jednodnevne ulaznice su u prodaji na finestvari.hr po cijeni od 110 kn u pretprodaji, te 135 kn na dan eventa. Cijena ulaznice uključuje četiri kupona za piće, te jedan fini zalogaj.

Fine stvari, selektor i distributer alkoholnih destilata za Hrvatsku, po treći put organiziraju Whisky Leaks, sajam vrhunskih viskija koji će se održati u vrtu zagrebačkog restorana Rougemarin u subotu 8. svibnja, od 12 do 19 sati. 

Prvobitno je najavljeno da će festival trajati dva dana, ali u slučaju kiše se i odgoditi. Nažalost, loše vrijeme je pokvarilo planove za petak, ali sve kupljene ulaznice vrijede za subotu. Za dodatna pitanja možete pisati na info@finestvari.hr
 
Poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke Stožera Civilne zaštite sajam će se održati u ograničenom kapacitetu na adresi Frana Folnegovića 10, a više možete doznati i na Facebooku ili Instagramu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju