Zaštićena kao značajni krajobraz, dolina Slapnice bila je prirodna oaza u koju su mještani okolnih sela donosili žito u mlinove. Danas je dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje sa stazom koja prati smjer potoka između zelenih obronaka Žumberka. Nalazi se desetak kilometara sjeverno od grada Krašića, gdje privlači zaljubljenike u pitomu divljinu, zrak u kojem se uživa punim plućima, žubor slapova i ljepote zelenila.

Ondje, već tradicionalno krajem svibnja ili početkom lipnja, čuvari prirode organiziraju susrete posvećene divnoj Slapnici, a Svjetski dan zaštite okoliša, koji se slavi 5. lipnja, idealna je prilika da se pridružite akciji. Organiziraju ih članovi ekološke udruge Slapnica, na čelu s prof. Ivanom Dropuljićem kao predsjednikom. Ljubitelji vina poznaju gospodina Dropuljića kao osnivača i direktora Međunarodnog sajma vina i kulinarike koji se održava krajem studenoga u zagrebačkoj Esplanadi, a zaljubljenicima u prirodu poznat je kao zaštitnik prirodnih ljepota Slapnice.

Slapnica - 7 Slapnica - 7 (Foto: Romeo Ibrišević)

Ove subote, tradicionalni susret na izvoru potoka će okupiti udruge Čisteći Medvjedići, RokOtok, Zelene stope i organizatora -  ekološku udrugu Slapnica uz podršku Zagrebačke županije kako bi se predivna dolina očistila od otpada. Želite li sudjelovati u čišćenju, možete se javiti nekoj od udruga.

"Povodom Svjetskog dana zaštite prirode, Svjetskog dana oceana i Dana zaštite planinske prirode u Hrvatskoj, održat će se čišćenje doline Slapnice. Nitko neće ostati ni gladan ni žedan, a kao i obično - neće nedostajati ni dobrog raspoloženja“, najavljuju iz udruge Slapnica. 

Šetnja Istarskim Sibirom: Pijana atrakcija koja zove na izlet podno Učke Pijana pruga - 5 Pijana pruga - 4 Oxy, lokalni +1 Pijana pruga - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju