Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" ovih dana slavi 50. godišnjicu planinarske manifestacije "100 žena na vrhu Mosora". Prvi uspon organiziran je 10. ožujka 1974. godine i to je bila jedna od najmasovnijih planinarskih manifestacija posvećena ženama u kojoj je sudjelovao cijeli Split.

Slobodno se može reći da je to bila i splitska manifestacija jer je organizator bio planinarsko društvo "Mosor", pokrovitelj Slobodna Dalmacija, a većina splitskih firmi pomogla je donacijom hrane, ustupanjem autobusa, novčanom pomoći...

Jubilej će se obilježiti otvaranjem fotoizložbe arhivskih fotografija koja će se održati u Galeriji Foto-kluba Split, u Marmontovoj ulici, u petak, 8. ožujka, u 19 sati, kao i usponom "100 žena na vrh Mosora" u nedjelju, 10. ožujka.

Izložba 100 žena na vrhu Mosora Izložba 100 žena na vrhu Mosora (Foto: PR)

Na samom usponu očekuje se nekoliko stotina sudionika iz planinarskih društava iz čitave Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U proteklih 50 godina, u ovoj popularnoj akciji posvećenoj ženama, po suncu, kiši i snijegu išlo se do Vickova stupa uz pjesmu, u dugim kolonama, pa i s djecom u naramku.

"Ima li boljeg načina da tu tradiciju borbe za ženska prava, i to na ovu 50. obljetnicu planinarskog odavanja počasti majkama, sestrama, kćerima, prijateljicama, radnicama, kolegicama… jednom riječju ženama, učinimo što svečanijom od okupljanja na našem Mosoru?" pitaju se u Hrvatskom planinarskom društvu "Mosor".

I stoga - svi na Mosor! Sudionici će se 10. ožujka okupiti ispred planinarskog doma "Umberto Girometta" (868 metara) na Mosoru u 9:30, kada će krenuti prema Vickovu stupu, a sve detalje o usponu pronaći ćete na stanici društva.

100 žena na vrhu Mosora 100 žena na vrhu Mosora (Foto: PR)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju