• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #Vino

Pravi mali vinski raj: Upoznajte Ognjena i Ozrena, braću koji stvaraju vrhunska vina

Vinarija Jakovac nalazi se na obroncima Dalj planine, točnije u samoj sredini Erdutskog vinogorja. Geografski gledano radi se prirodnom fenomenu, Erdutski poluotok koji je omeđen s tri strane moćnim Dunavom dok su vinogradi smješteni na južnim obroncima Erdutskog vinogorja...
Punkufer avatar placeholder
PR 3.03.2022 11:07 komentari
viber Created with Sketch.
Vinarija Jakovac - 13
Vinarija Jakovac - 13 (Foto:Marin Šubašić)

Galerija Vinarija Jakovac - 14 10 Vinarija Jakovac - 13 10 Vinarija Jakovac - 12 10 Vinarija Jakovac - 11 10

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Zagrebački dečki, Ognjen i Ozren Jakovac, braća su koja su završila građevinu no dugogodišnji hobi bila im je obiteljska vinarija pa su iz ljubavi prema djedovini svoj hobi pretvorili u dodatno zanimanje. Ognjen ima 32 godine, a Ozren 34. Kao inženjeri građevine najprije su pomagali ocu, a potom se rodila i ljubav prema vinima.

Što su više pomagali ocu otkrivali su ljepote i čari vinarstva. Iako su urbano odgajani i stasali u Zagrebu, sve im se više sviđala priča razvoja ruralnog područja – gdje se njihovi vinogradi nalaze. Životni put zadržao ih je u Zagrebu, ali i odveo u Slavoniju, točnije u Erdut gdje su pokrenuli pravu malu revoluciju u vinarstvu.

„Što smo više bili uključeni u proces proizvodnje vina uvidjeli smo da tu postoji veliki potencijal. Budući da je vinarija udaljena 3 sata od Zagreba i da se uglavnom u vinariju odlazilo vikendima, u nekom trenutku shvatili smo da ta rastrganost između Erduta i Zagreba jednostavno ne može funkcionirati. 2015. godine otac nam je u potpunosti prepustio vinariju i u tom trenutku smo shvatili da želimo razvijati i graditi nešto svoje, roditi svoj mali projekt. Putovanje u Erdut postajalo je sve češće, a obaveze uz vinariju uzimale su svaki slobodan sat u danu tako da smo i jedan i drugi morali sav svoj angažman usmjeriti prema vinariji“, otkriva nam Ognjen Jakovac koji se 2016. odlučio s bratom na aktivan razvitak boutique vinarije s vrhunskim vinima.

Njihov posao vinara zahtijeva veliku ljubav prema poslu, što zbog dislociranosti i konstantnog putovanja, što zbog dugog procesa proizvodnje, čekanja i kompleksnosti procesa proizvodnje koji uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, sazrijevanju grožđa i uvjetima berbe. Svaka godina nosi nešto novo, dosta je neizvjesnosti i rizika, što je ponekad adrenalin i motivacija za braću, a ponekad veliki teret s kojim se moraju nositi. Vinarstvo je proces koji se gradi godinama jer za dobro, odležano vino potrebni su mjeseci rada, truda, ljubavi i strpljenja.

„Teško je uskladiti nadziranje cijelog procesa u Slavoniji iz Zagreba, pogotovo kada imate obitelj s kojom želite provoditi svo vrijeme ovoga svijeta. Izazovno je i zahtjeva puno odricanja što se naravno na kraju i isplati, ali u onim trenucima kada lošiji segmenti prevladaju, a takvih je u 2020. i 2021. bilo mnogo s obzirom na pandemiju i situaciju s plasmanom vina, vam se cijeli trud i odricanje stavljaju na kušnju. Izazovi za nas, vanjski ili unutarnji ne prestaju, ali možemo reći da kao i grožđe i mi sazrijevamo kroz cijeli ovaj period i od svakog vremena učimo nešto novo“, otkriva Ozren Jakovac koji se s bratom prometnuo među bolje domaće vinare.

Vinarija Jakovac nalazi se na obroncima Dalj planine, točnije u samoj sredini Erdutskog vinogorja. Geografski gledano radi se prirodnom fenomenu, Erdutski poluotok koji je omeđen s tri strane moćnim Dunavom dok su vinogradi smješteni na južnim obroncima Erdutskog vinogorja na uzvisini preko 130 m nadmorske visine koje prati pregršt sunčanih dana i idealnog rasporeda oborina koji čine jedne od najpovoljnijih uvjeta za uzgoj vinove loze. Ognjen i Ozren bave se time još od djeda, oca njihove majke, a vinarija je osnovana prije 40 godina. Danas se mogu pohvaliti da je njihova vinarija jedna od najmodernijih.

„Usudili bismo se reći da danas možda imamo najsuvremeniju opremu, a pri tome konkretno mislimo na automatiziranu preradu grožđa, sustav kontrolirane fermentacije vina sa mogućnošću hlađenja i grijanja samih inox tankova pa sve do punjenja vina u boce prilikom čega smo nabavili automatsku profesionalnu punilicu za vino. Jako je važno napomenuti da na vino kao gotovi proizvod utječe puno faktora i potrebno je smanjiti maksimalno rizik i kontakt vina sa negativnim elementima (mikrobilogija, kontakt sa zrakom itd…). Baš iz toga razloga bili smo primorani nabaviti novu, kvalitetnu opremu koja je ujedno i jako skupa, ali nam daje jednu sigurnost u proizvodnom procesu koji se naravno odražava i na kvaliteti vina“, objašnjavaju nam ova vrijedna braća koja se mogu pohvaliti s čak sedam vrhunskih vina od kojih su neka i nagrađivana na svjetskim natjecanjima.

„U vinogradu imamo brojne sorte grožda. Graševina, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muškat žuti, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Kao monosortno vino proizvodimo Graševinu, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Caberenet Sauvignon Rose i Muškat žuti dok nam u blend ulaze crne sorte vina koja se posebno njeguju i odležavaju u drvenim bačvama. U blend crnih vina ulazi jedna od napoznatijih svjetskih crnih kupaža, spoj Cabernet Sauvignona i Merlota. Rose je adut za proljetnu i ljetnu sezonu baš zbog svojih zavodljivih aroma šumskog voća i malina te povećanih kiselina dok radimo i bijelu kupažu Graševina i Sauvignona poznatu kao bijeli cuvee koji se konzumira u širokoj potrošnji, a jednako se sviđa i ženama i muškarcima. Uz standardni asortiman vina proizvodimo i pjenušce - Blanc de Blanc pjenušac od vina Chardonnay i Pjenušac Rose dobiven sekundarnom fermentacijom u boci iz sorte Cabernet Sauvignon. Najzastupljenija sorta u vinogradu je Graševina te je omjer naših nasada 65% za bijele sorte i 35% za crne sorte“, otkriva Ognjen Jakovac.

Ako možda niste znali, slavonska vina imaju veliku tradiciju i postojanost te veliku zastupljenost u hrvatskom vinarstvu, a svi znamo da je Graševina najzastupljenija sorta vina u Hrvatskoj, a Slavonija je izvorna regija za uzgoj graševine. Govoreći o blagim padinama sami uzgoj grožđa čini proces vrlo pogodnim za obrađivanje, branje i nadziranje za razliku od nekih drugih lokacija i regija čija dostupnost može otežavati proces proizvodnje i uzgoja grožđa.

„Ove smo godine poradili i na vizualnom identitetu. Htjeli smo naglasiti našu specifičnost – dva brata s upečatljivim i sličnim imenima. Htjeli smo naglasiti tu obiteljsku priču jer ona seže još od naše djedovine, a interesantno je da smo obojica odlučili ići u tom smjeru, a rijetki su takvi zajednički interesi u jednoj obitelji. Etiketa je važna koliko i sadržaj boce, a istraživanja pokazuju da ljudi često vina biraju prema zvučnosti ali i prema vizualnom identitetu. Imamo sjajne kritike što se tiče našeg vizualnog identiteta“, govori nam Ozren koji s bratom ima puno planova za vinariju Jakovac.

Dečkima je namjera okruniti svoj rad i trud. Želja im je osvajati vinske nagrade, ali i dalje modernizirati svoju vinariju. Dugoročni cilj im je napraviti modernu kušaonicu te vinariju urediti na svjetskoj razini kako bi mogli primiti brojne vinoljupce te prenositi svoju strast, ljubav i zanimljivu priču o ovom vinskom putovanju. A do tada, ovu složnu braću možete pratiti i putem njihovog Instagram i Facebook profila, te putem njihove web stranice.
 

  • #Vino
  • #vinarija jakovac
  • #erdut
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Lako ga je voljeti
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Dajte im šansu
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
Procurili detalji Trumpove strategije: Četiri države želi odvojiti od Europske unije
"učinimo Europu velikom"
Trump ima novi plan: Ove četiri države želi odvojiti od Europske unije!
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Nemo, pobjednik Eurosonga 2024., vratio je trofej EBU-u
sve je objasnio!
Prošlogodišnji predstavnik Eurosonga vratio trofej organizaciji: "Živite ono što tvrdite..."
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Loša predstava
Betis protutnjao Zagrebom: Španjolci održali lekciju Kovačeviću i Modrima
Nogometaši Rijeke pobijedili su Celje s 3:0 u 5. kolu Konferencijske lige.
Furiozno drugo poluvrijeme
Slovenska senzacija pala na Rujevici! Rijeka zakoračila prema europskom proljeću
Trener Girone progovorio o slučaju Dominika Livakovića
Digla se prašina
Trener Girone otkrio nove detalje o Livakoviću: "Navijači to moraju znati! Rekao mi je da..."
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
NE PROPUSTITE!
Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Nina Badrić u zelenoj Arrange haljini s Asosa 2025.
Upečatljiva i glamurozna
Kažu da crvena najviše plijeni, ali Nina Badrić zna da jedna boja može biti još dojmljivija kada je nosi dama
sve
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6
Santa Lucia

Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

“Za mene je Teran Santa Lucia u ovoj fazi jedan dugoročni znanstveno eksperimentalni projekt uz pomoć kojeg želim doći do spoznaja o maksimalnom potencijalu te sorte", otkriva Gianfranco Kozlović o novoj zvijezdi iz svojeg podruma... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close