• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #Vino

Pravi mali vinski raj: Upoznajte Ognjena i Ozrena, braću koji stvaraju vrhunska vina

Vinarija Jakovac nalazi se na obroncima Dalj planine, točnije u samoj sredini Erdutskog vinogorja. Geografski gledano radi se prirodnom fenomenu, Erdutski poluotok koji je omeđen s tri strane moćnim Dunavom dok su vinogradi smješteni na južnim obroncima Erdutskog vinogorja...
Punkufer avatar placeholder
PR 3.03.2022 11:07 komentari
viber Created with Sketch.
Vinarija Jakovac - 13
Vinarija Jakovac - 13 (Foto:Marin Šubašić)

Galerija Vinarija Jakovac - 14 10 Vinarija Jakovac - 13 10 Vinarija Jakovac - 12 10 Vinarija Jakovac - 11 10

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

Zagrebački dečki, Ognjen i Ozren Jakovac, braća su koja su završila građevinu no dugogodišnji hobi bila im je obiteljska vinarija pa su iz ljubavi prema djedovini svoj hobi pretvorili u dodatno zanimanje. Ognjen ima 32 godine, a Ozren 34. Kao inženjeri građevine najprije su pomagali ocu, a potom se rodila i ljubav prema vinima.

Što su više pomagali ocu otkrivali su ljepote i čari vinarstva. Iako su urbano odgajani i stasali u Zagrebu, sve im se više sviđala priča razvoja ruralnog područja – gdje se njihovi vinogradi nalaze. Životni put zadržao ih je u Zagrebu, ali i odveo u Slavoniju, točnije u Erdut gdje su pokrenuli pravu malu revoluciju u vinarstvu.

„Što smo više bili uključeni u proces proizvodnje vina uvidjeli smo da tu postoji veliki potencijal. Budući da je vinarija udaljena 3 sata od Zagreba i da se uglavnom u vinariju odlazilo vikendima, u nekom trenutku shvatili smo da ta rastrganost između Erduta i Zagreba jednostavno ne može funkcionirati. 2015. godine otac nam je u potpunosti prepustio vinariju i u tom trenutku smo shvatili da želimo razvijati i graditi nešto svoje, roditi svoj mali projekt. Putovanje u Erdut postajalo je sve češće, a obaveze uz vinariju uzimale su svaki slobodan sat u danu tako da smo i jedan i drugi morali sav svoj angažman usmjeriti prema vinariji“, otkriva nam Ognjen Jakovac koji se 2016. odlučio s bratom na aktivan razvitak boutique vinarije s vrhunskim vinima.

Njihov posao vinara zahtijeva veliku ljubav prema poslu, što zbog dislociranosti i konstantnog putovanja, što zbog dugog procesa proizvodnje, čekanja i kompleksnosti procesa proizvodnje koji uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, sazrijevanju grožđa i uvjetima berbe. Svaka godina nosi nešto novo, dosta je neizvjesnosti i rizika, što je ponekad adrenalin i motivacija za braću, a ponekad veliki teret s kojim se moraju nositi. Vinarstvo je proces koji se gradi godinama jer za dobro, odležano vino potrebni su mjeseci rada, truda, ljubavi i strpljenja.

„Teško je uskladiti nadziranje cijelog procesa u Slavoniji iz Zagreba, pogotovo kada imate obitelj s kojom želite provoditi svo vrijeme ovoga svijeta. Izazovno je i zahtjeva puno odricanja što se naravno na kraju i isplati, ali u onim trenucima kada lošiji segmenti prevladaju, a takvih je u 2020. i 2021. bilo mnogo s obzirom na pandemiju i situaciju s plasmanom vina, vam se cijeli trud i odricanje stavljaju na kušnju. Izazovi za nas, vanjski ili unutarnji ne prestaju, ali možemo reći da kao i grožđe i mi sazrijevamo kroz cijeli ovaj period i od svakog vremena učimo nešto novo“, otkriva Ozren Jakovac koji se s bratom prometnuo među bolje domaće vinare.

Vinarija Jakovac nalazi se na obroncima Dalj planine, točnije u samoj sredini Erdutskog vinogorja. Geografski gledano radi se prirodnom fenomenu, Erdutski poluotok koji je omeđen s tri strane moćnim Dunavom dok su vinogradi smješteni na južnim obroncima Erdutskog vinogorja na uzvisini preko 130 m nadmorske visine koje prati pregršt sunčanih dana i idealnog rasporeda oborina koji čine jedne od najpovoljnijih uvjeta za uzgoj vinove loze. Ognjen i Ozren bave se time još od djeda, oca njihove majke, a vinarija je osnovana prije 40 godina. Danas se mogu pohvaliti da je njihova vinarija jedna od najmodernijih.

„Usudili bismo se reći da danas možda imamo najsuvremeniju opremu, a pri tome konkretno mislimo na automatiziranu preradu grožđa, sustav kontrolirane fermentacije vina sa mogućnošću hlađenja i grijanja samih inox tankova pa sve do punjenja vina u boce prilikom čega smo nabavili automatsku profesionalnu punilicu za vino. Jako je važno napomenuti da na vino kao gotovi proizvod utječe puno faktora i potrebno je smanjiti maksimalno rizik i kontakt vina sa negativnim elementima (mikrobilogija, kontakt sa zrakom itd…). Baš iz toga razloga bili smo primorani nabaviti novu, kvalitetnu opremu koja je ujedno i jako skupa, ali nam daje jednu sigurnost u proizvodnom procesu koji se naravno odražava i na kvaliteti vina“, objašnjavaju nam ova vrijedna braća koja se mogu pohvaliti s čak sedam vrhunskih vina od kojih su neka i nagrađivana na svjetskim natjecanjima.

„U vinogradu imamo brojne sorte grožda. Graševina, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muškat žuti, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Kao monosortno vino proizvodimo Graševinu, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Caberenet Sauvignon Rose i Muškat žuti dok nam u blend ulaze crne sorte vina koja se posebno njeguju i odležavaju u drvenim bačvama. U blend crnih vina ulazi jedna od napoznatijih svjetskih crnih kupaža, spoj Cabernet Sauvignona i Merlota. Rose je adut za proljetnu i ljetnu sezonu baš zbog svojih zavodljivih aroma šumskog voća i malina te povećanih kiselina dok radimo i bijelu kupažu Graševina i Sauvignona poznatu kao bijeli cuvee koji se konzumira u širokoj potrošnji, a jednako se sviđa i ženama i muškarcima. Uz standardni asortiman vina proizvodimo i pjenušce - Blanc de Blanc pjenušac od vina Chardonnay i Pjenušac Rose dobiven sekundarnom fermentacijom u boci iz sorte Cabernet Sauvignon. Najzastupljenija sorta u vinogradu je Graševina te je omjer naših nasada 65% za bijele sorte i 35% za crne sorte“, otkriva Ognjen Jakovac.

Ako možda niste znali, slavonska vina imaju veliku tradiciju i postojanost te veliku zastupljenost u hrvatskom vinarstvu, a svi znamo da je Graševina najzastupljenija sorta vina u Hrvatskoj, a Slavonija je izvorna regija za uzgoj graševine. Govoreći o blagim padinama sami uzgoj grožđa čini proces vrlo pogodnim za obrađivanje, branje i nadziranje za razliku od nekih drugih lokacija i regija čija dostupnost može otežavati proces proizvodnje i uzgoja grožđa.

„Ove smo godine poradili i na vizualnom identitetu. Htjeli smo naglasiti našu specifičnost – dva brata s upečatljivim i sličnim imenima. Htjeli smo naglasiti tu obiteljsku priču jer ona seže još od naše djedovine, a interesantno je da smo obojica odlučili ići u tom smjeru, a rijetki su takvi zajednički interesi u jednoj obitelji. Etiketa je važna koliko i sadržaj boce, a istraživanja pokazuju da ljudi često vina biraju prema zvučnosti ali i prema vizualnom identitetu. Imamo sjajne kritike što se tiče našeg vizualnog identiteta“, govori nam Ozren koji s bratom ima puno planova za vinariju Jakovac.

Dečkima je namjera okruniti svoj rad i trud. Želja im je osvajati vinske nagrade, ali i dalje modernizirati svoju vinariju. Dugoročni cilj im je napraviti modernu kušaonicu te vinariju urediti na svjetskoj razini kako bi mogli primiti brojne vinoljupce te prenositi svoju strast, ljubav i zanimljivu priču o ovom vinskom putovanju. A do tada, ovu složnu braću možete pratiti i putem njihovog Instagram i Facebook profila, te putem njihove web stranice.
 

  • #Vino
  • #vinarija jakovac
  • #erdut
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
Akcija Uskoka: Uhićenja zbog krađe automobila
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE
Nova akcija USKOK-a! U tijeku uhićenja, poznato i zbog čega
Privođenje liječnika iz Osijeka
S MASKOM NA LICU
VIDEO Pogledajte snimku privođenja liječnika osumnjičenog za zlostavljanje maloljetnika
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Moamer Kasumović oglasio se prvi put nakon skandala s pedofilijom
poslao priopćenje
Prvo oglašavanje glumca koji je osuđen zbog pedofilije, slučajem je zgrozio regiju!
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
Jeste li znali?
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
tech
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Srušene pretpostavke?
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
uh, neugodno
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
tv
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6
Santa Lucia

Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

“Za mene je Teran Santa Lucia u ovoj fazi jedan dugoročni znanstveno eksperimentalni projekt uz pomoć kojeg želim doći do spoznaja o maksimalnom potencijalu te sorte", otkriva Gianfranco Kozlović o novoj zvijezdi iz svojeg podruma... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close