Iako je svakodnevica u zadnje dvije godine ispunjena neizvjesnošću i brigom zbog pandemije koronavirusa, a svijet strepi i zbog rata u Ukrajini, Ujedinjeni narodi i ove su godine napravili svoje poznato Izvješće o sreći.

Štoviše, istraživači su zaključili da su životne okolnosti u posljednje dvije godine nekoordinirano, ali globalno utjecale na velikodušnost svjetskog stanovništva, volontiranje i davanje u dobrotvorne svrhe.

"Ljudi su skloniji pomagati čak 25 posto više," otkriveno je u izvješću.

World Happiness Report desetu godinu zaredom donosi popis najsretnijih zemalja svijeta, a kod koje sudionici sami određuju stupanj vlastite sreće. Analiziraju se prosječna primanja u određenoj zemlji, osjećaj slobode, povjerenje u sustav, očekivani životni vijek, društvena potpora i velikodušnost.

U izboru 146 država Finska je po peti put zaredom proglašena najsretnijom zemljom na svijetu. Iako je riječ o zemlji u kojoj je život vrlo skup – primjerice za kavu s mlijekom u Helsinkiju u prosjeku treba izdvojiti oko 30 kuna, a za pola litra piva 60 kuna, prosječna primanja su znatno viša od hrvatskog prosjeka

Slika nije dostupna Zanimljivosti Proglašene najsretnije zemlje na svijetu: Hrvati zadovoljniji nego ikad prije

Uz to, ovdje vlada velika sloboda za donošenje važnih životnih odluka, zabilježen je nizak postotak korupcija, ali visoko povjerenje u društvo i sustav.

Na ljestvici World Happiness Reporta sjajno su se pozicionirale i zemlje u okruženju poput Danske na drugom mjestu, Islanda na trećem mjestu, Švedske na sedmom i Norveške na osmom mjestu koje dijele slične karakteristike.

I Hrvati su sve sretniji. Ove godine našli su se na 47. mjestu ljestvice od sveukupno 146 zemalja svijeta. Za usporedbu, 2020. godine bili smo na 79. mjestu, a 2018. godine na 82. mjestu ljestvice.

Više podatak o najsretnijim zemljama pročitajte u World Happiness Reportu.

10 najsretnijih zemalja World Happiness Report Ujedinjenih naroda za 2022. godinu

  1. Finska
  2. Danska
  3. Island
  4. Švicarska
  5. Nizozemska
  6. Luksemburg
  7. Švedska
  8. Norveška
  9. Izrael
  10. Novi Zeland

Zašto su najsretnije zemlje na svijetu zapravo najsretnije? Sreća - 5 Finska - 2 Rubjerg Knude - 3 +0 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju