"Odmah na početku moramo vas upozoriti, čitanje ovog sadržaja može izazvati ozbiljne zazubice, curenje sline i snažnu želju za konzumacijom janjetine. Dobra vijest je da je ovaj vikend u Baški ima koliko hoćeš, spremljene na bezbroj načina“, organizatori Crne ovce, festivala janjetine, individualizma, sporta i kulture zovu na Krk od 17. do 19. svibnja.

Na glavnoj glazbenoj pozornici festivala u petak će nastupati Vojko V te popularni osječki reperski duo Krankšvester, a drugi dan festivala obilježit će nastupi M.O.R.T.-a i Psihomodo Popa. Program uključuje i nastupe popularnih D.J.-a i poseban wine & jazz kutak s ponudom vina krčkih vinara i glazbom kvarnerskih jazzera. Festival nudi i raznolike kulturne programe poput predavanja Korada Korlevića, izložbe Predraga Todorovića i predstavljanja knjige Danijela Frke „Potonulo blago Jadrana“. Posjetitelji će također moći uživati u jedriličarskoj regati Corinthia Cup – memorijal Jure Vukasović, planinarskim i biciklističkim turama, radionicama filcanja vune, pisanja glagoljicom, natjecanju u boćanju, te brojnim drugim sadržajima za sve generacije.

Crna ovca - 11 Crna ovca - 11 (Foto: Crna ovca)

Ponos Baške

Zvijezda festivala je bašćanska janjetina koja će se nuditi u raznim jelima, od rustikalnih gulaša i aromatičnih juha do modernih interpretacija u obliku raviola ili janjećih burgera.

"Naša ovca je stoljetna hraniteljica, ponos Baške i cijelog otoka, a vjerujemo da je okus bašćanske janjetine nenadmašan. Kada nas pitaju zašto je baš bašćanska janjetina najbolja, spremni smo pružiti snažne argumente. Ona ima jedinstveni okus zahvaljujući stalnom kretanju i ekstenzivnom načinu uzgoja, specifičnoj ispaši bogatoj aromatičnim biljem i posolici koja sve to začini. Sve ove posebnosti čine našu janjetinu vrhunskom delicijom, a ogroman interes za jela od janjetine na Crnoj ovci to iz godine u godinu potvrđuju“, kaže Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Crna ovca - 3 Crna ovca - 3 (Foto: Crna ovca)

Žgvacet, šurlice i presnac 

"Lokalni ugostitelji i ove su godine pripremili dodatnu ponudu jela od janjetine pa će posjetitelji imati priliku uživati u pečenoj janjetini s ražnja, janjećoj jetri i janjećim kotletima na žaru. Nudit će se i kalja, žgvacet sa šurlicama, janjeći ravioli te tradicionalna slastica od mladog ovčjeg sira - presnac. Bit će tu i janjećih kobasica i ćevapčića te bruskete s janjetinom, koje donose moderan twist na tradicionalne okuse. Raznolikost ponude omogućava svakom posjetitelju da nađe nešto za svoj ukus, istražujući lokalne kulinarske tradicije ali i kreativnost bašćanskih majstora kuhinje“, kažu organizatori, a detalje o festivalu doznajte ovdje. 

RokOtok ide dalje: Ribafish ovog ljeta kreće na novu avanturu oko Istarskog poluotoka RokOtok - 7 RokPoluotok RokOtok - 6 +12 RokOtok - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju