Prvi vikend u rujnu, u sklopu 18. Dana Bistre, čiji će se bogat program održavati i u petak i u subotu i u nedjelju, kao središnje događanje u subotu 7. rujna održat će se šesta po redu - Bistranska čušpajzijada - najveća gastronomsko-zabavna i društvena manifestacija u Bistri, ali i puno šire, ali i jedina čušpajzijada kod nas, a možda i na svijetu.
Ekipe će u svojim kotlićima pripremati čušpajze inspirirane zagorskim bistranskim zavičajem i lokalnom kuhinjom, a ocjenjivat će ih stručni žiri predvođen chefom Tomislavom Špičekom, s kojim že težak posao dijeliti Karmela Vukov-Colić, Željka Klemenčić i bistranski kuhar Stjepan Lešnjak.
Lokalno, ukusno i veselo
"Čušpajz je jelo naši djedova i baka, gdje su u nedostatku mesa kuhali juhe sa puno raznog povrća kojeg je uvijek bilo "na vrtu" i u špajzi. Upravo to želimo naglasiti na našoj čušpajzijadi, pokazati kako se za malo novaca može pripremiti izrazito zasitan i zdrav obrok", ističu oraganizatori.
Najbolji čušpajz pokušat će skuhati dvadeset i četiri ekipe, a posjetitelji će svaki moći degustirati i to iz za ovu priliku posebno izrađenih personaliziranih glinenih zdjelica.
Osim čušpajza, posjetitelje očekuje bogata ponuda proizvoda lokalnog podrijetla iz lokalnih OPG-ova, rukotvorine obrtnika i udruga, kokteli, žličnjaki, ringišpil na žgance, viteške borbe, streličarenje, bacanje sjekira (Družba vitezova zlatnog kaleža), jahanje, animacije za najmlađe i još mnogo toga.
Ulaz na sva događanja u sklopu Dana Bistre je besplatan, a čušpajzijada će se održati u starom kamenolomu u Gornjoj Bistri. Sve detalje o događanju možete saznati na ovoj adresi.
Bistranska čušpajzijada - 5 (Foto: Općina Bistra)