Od 10. do 15. rujna, planina Velebit još jednom je bila domaćin jedne od najbrže rastućih svjetskih planinarskih avantura - HIGHLANDER Velebit 2024. Ove godine, čak 450 sudionika iz 16 zemalja suočilo se s izazovima nevjerojatne prirode i teških vremenskih uvjeta. Kiša, hladnoća i vjetar dodatno su pojačali intenzitet ove petodnevne avanture, čineći je jednim od najzahtjevnijih izdanja do sada.

U ovogodišnjoj avanturi pridružio se i naš zlatni olimpijac Valent Sinković, koji je s timom hodao prva dva dana, koliko su mu obaveze dopuštale. Iako je morao ranije napustiti stazu, Valent nije krio oduševljenje konceptom HIGHLANDER-a i veličanstvenom prirodom Velebita. "Ovo je iskustvo koje svakako želim ponoviti," izjavio je Sinković, istaknuvši koliko ga je dojmila organizacija i povezanost s prirodom.

Valent je već početkom godine postao jedan od investitora u HIGHLANDER priču, što dodatno pokazuje njegovu podršku i vjeru u važnost ovakvih događaja, ne samo kao sportskih izazova već i kao platforme za promicanje održivosti i ljubavi prema prirodi.

Highlander Velebit - 6 Highlander Velebit - 6 (Foto: Samir Kurtagić)

HIGHLANDER koncept, koji spaja planinarenje, prirodu i samoodrživost, već osam godina privlači sudionike iz cijelog svijeta. Ove godine, sudionici iz Hrvatske, Austrije, Belgije, Njemačke, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Norveške, Srbije, Švicarske, Slovenije, SAD-a, BiH, Češke, Makedonije i Poljske, prelazili su do 100 kilometara netaknute prirode Velebita. Najmlađi sudionik imao je samo 10 godina i završio rutu Orion (2 dana), dok je najstariji, sa 69 godina, hrabro završio trodnevni izazov Pegasus.

Na ovogodišnjem HIGHLANDER Velebitu sudionici su birali između četiri formata: Hercules (5 dana), Pegasus (3 dana), Orion (2 dana) i novi jednodnevni format Lyra. Najduža ruta počela je na Zavižanu, prolazila kroz divljinu Premužićeve staze i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit te završila u Starigradu, gdje je priređen završni HIGHLANDER Finisher party.

HIGHLANDER nije samo avantura, već i platforma za promicanje održivosti. Sudionici su i ove godine slijedili pravilo "Leave No Trace", a mnogi su sudjelovali u izazovu "Erase the Trace", prikupljajući smeće s ruta. Održivi pristup dodatno je naglašen uvođenjem Zero Waste kategorije, gdje su sudionici nastojali završiti avanturu bez stvaranja ikakvog otpada.

Sigurnost je bila na prvom mjestu, a za nju su se pobrinuli HGSS, medicinski timovi i volonteri. Zahvaljujući podršci Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadar, ovogodišnje izdanje HIGHLANDER Velebita bilježi rekordnu globalnu prepoznatljivost s rastom stranih sudionika od 22%. Među njima su i predstavnici velikih američkih outdoor brendova, koji su nakon sudjelovanja na HIGHLANDER događanjima u SAD-u, odlučili iskusiti ljepote Hrvatske.

HIGHLANDER Velebit 2024 još je jednom potvrdio status globalnog fenomena koji okuplja ljubitelje prirode i avantura iz cijelog svijeta. Spoj izazova, spektakularne prirode i održivosti čini ga jednim od najvažnijih događaja za promociju Hrvatske kao vrhunske destinacije za avanturistički turizam.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju