Nekada se koristilo kao analgetik, danas je poznato kao tekuće zlato čiji se kilogram prodaje za 2 milijuna kuna. Riječ je o agaru, dijelu drveta aquilarije koje raste u Kini.

Naime, kad aquilariju napadne plijesan i ošteti deblo, drvo kao obrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris. Prilikom berbe napadnuti tamni dijelovi sa smolom odvoje se od zdravog dijela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nakon destilacije dobije se eterično ulje koje se koristi kao sastojak u najskupocjenijim parfemima, uključujući i Armani Privé’s Oud Royal i Yves Saint Laurent’s M7 Oud Absolu.

Drveće aquilarije tradicionalno se sadilo oko kineskih sela jer je doprinosilo uređenju okoliša po feng shui principima. Zapisi o njegovu korištenju postoje još od 7. stoljeća, a već je tada bilo izuzetno cijenjeno.

Osim smole koja se upotrebljava u proizvodnji parfema, koriste se i mali komadići kao mirisni štapići, a veliki komadi, dugi i po nekoliko metara, koriste se za ručno izrađene skulpture, koje pri prodaji dosežu cijenu i od nekoliko milijuna kuna. Kilogram mirisnih štapića možete dobiti već za 400 tisuća kuna.Po ovom mirisu ili, bolje reći, trgovini ovim mirisom ime je dobio i Hong Kong, koji je nekoć bio trgovinska luka, a cijenjena roba na tržištu upravo mirisi. Ime Hong Kong zapravo znači 'mirisna luka'.

Danas je drvo aquilarije ugroženo jer ga sve više uništavaju krijumčari, koji traže primjerke drveća prirodno napadnutog plijesnima jer takvi imaju veću vrijednost na tržištu. Time riskiraju i 10 godina zatvora. Organizacije za zaštitu okoliša, s druge strane, potiču farme koje uzgajaju ovo drveće po načelima održivoga razvoja.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju