1. Viktorijini slapovi najveći su slapovi u Africi i jedni od najspektakularnijih slapova uopće na svijetu. Nalaze se na rijeci Zambezi na granici između Zambije i Zimbabvea. Široki su više od 1,5 kilometara, a imaju pad od 128 metara.

2. Lokalno stanovništvo zove ih Mosi-oa-Tunyja ili u prijevodu 'dim koji grmi'. U zapadnom svijetu nose ime Viktorijini slapovi prema istoimenoj britanskoj kraljici. To im je ime nadjenuo škotski istraživač David Livingstone koji je posjetio ovo područje 1855. godine.

3. Na Viktorijinim slapovima za punog mjeseca može se opaziti rijetka pojava – lunarna duga. Riječ je o noćnoj dugi koja nastaje reflektiranjem mjesečeve svjetlosti o kapljice vode.

4. Slapovi su najbujniji tijekom kišne sezone, odnosno u veljači i ožujku. Tada protječe oko 10.000 kubičnih metara vode po sekundi, a stvara se spektakularna vodena zavjesa. Zbog suša u kolovozu i rujnu, slapovi su najmanji, a preko litice slijeva se tek 170 kubičnih metara po sekundi.

5. Neprestano raspršivanje vode na ovom području pozitivno utječe na rast biljaka u okolici. Štoviše, stvorilo je jedinstven ekosustav sa zanimljivim biljnim vrstima. Između ostalog, ovdje raste i otrovna biljka krvavi ljiljan (Scadoxus multiflorus).

6. Viktorijini slapovi upisani su na UNESCO-ov popis Svjetske baštine u Africi 1989. godine.

7. Nisu poznate točni brojke, no pretpostavlja se da Viktorijine slapove godišnje posjeti oko milijun turista iz cijelog svijeta. Zambija i Zimbabve dopuštaju gostima prijelaz granice s vizama koje se mogu tu kupiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju