1. Kada puštaju preglasnu muziku

U klubove idemo kada se želimo isplesati s prijateljima, a na večere kako bismo se s njima napričali. No ponekad u restoranu imamo osjećaj kao da smo u klubu. Glazbena podloga dok uživamo u finoj hrani uvijek je dobro došla, no njezina glasnoća trebala bi nam dopuštati da razgovaramo bez deranja ili stalnog pokušavanja da čujemo što nam naš sugovornik želi reći.

Ako konobari ne mogu udovoljiti vašem zahtjevu da se glazba stiša, nemojte dopustiti da vam to pokvari večer. Sjednite bliže sugovorniku, a ako ste s prijateljima, izmjenjujte se za mjesta kao na ''spoju na brzaka'' kako biste se uspjeli sa svima napričati i možda podijeliti hranu.

 

2. Kada gostima za stolom donesu njihova jela s razmakom većim od nekoliko minuta

Gledati nekog tko je već dobio svoje jelo na tanjuru nije nimalo lako ako vas obuzima neizdrživa glad. Ma šalimo se, no sigurno se radi o neugodnoj situaciji za vas koji čekate, ali i za onoga tko je svoje jelo već dobio. Hoće li početi jesti?? Hoće li čekati dok moje jelo ne bude posluženo?? Jao, njegovo jelo izgleda tako slasno. Hoće li me ponuditi njime dok čekam svoje? Ovo su samo neka pitanja koja bi vam se mogla motati po glavi.

Restoran Restoran (Foto: Erik Odiin/Unsplash)

Nije kraj svijeta. Opustite se, gricnite malo kruha koji se nalazi na stolu, gucnite malo Jane Ice Tea koju ste naručili uz svoje jelo i smirite svoj glasni želudac. I dok sve to radite, vaša narudžba upravo se spušta na vaš stol. Sve je dobro što se dobro svrši.

 

3. Kada nitko ne doživljava da si ušao i sjeo za stol

Našli ste mjesto u restoranu koji su vam svi preporučili i udobno se smjestili sa svojim društvom. No već je prošlo pet minuta, a vaš ulazak ostao je nezamijećen. Malo je gužva, pa ste puni razumijevanja. Ali sada je već prošlo deset minuta, a konobara nema pa nema. I dok se meškoljite i pokušavate uspostaviti kontakt očima s konobarom koji se nalazi stol do vas, vaša usta lagano su se krenula sušiti, a želudac buniti. Već ste dvadeset minuta ovdje, a pored vas se prolazi kao pored turskog groblja. Jao, miris dimljenih rebarca u umaku od meda koji je upravo stigao zaljubljenom paru do vas nemilosrdno draška vaša nosna osjetila, a vaša frustracija doseže nebeske visine.

Prije nego što potražite voditelja ili ljutito iziđete van, opustite se i iskoristite priliku da se s prijateljima dogovorite što ćete dalje. I dok vas konobari uporno ignoriraju, vaša se ljutnja počela topiti jer ulicu pored nalazi se simpatičan restoran s odličnim recenzijama u kojem ćete zasigurno biti dobrodošli.

 

4. Kada stalno ispituju je li sve u redu?

Lijepo je kada se osoblje brine da ste usluženi i zadovoljni, za razliku od prethodno spomenute situacije, no nekada pretjerana ''briga'' može stvoriti neugodnost. Pogotovo kada ste usred razgovora s nekim, žvačete pa ne možete odgovoriti ili pak hrana nije baš dobra, ali je radije ne biste komentirali javno.

Ne dajte se smesti, nasmijte se punim ustima i zamrljanim zubima ili smislite pošalicu s kojom ćete nasmijati konobara i dati mu do znanja da vas ostavi na miru barem dok ne pojedete. Ako nastavi ispitivati i dalje, opustite se i uvjerite samog sebe da je sve u redu makar i da nije.

 

5. Kada zaborave pola narudžbe ili donesu krivo jelo

Ugodno ste se smjestili u restoranu, naručili ste klopu i uživate u čavrljanju s frendicom ili partnerom. Već ste prilično gladni i lagano nervozni, no ugledali ste konobara i on ide prema vašem stolu. Dok vam se licem razlijeva smješak jer ćete uskoro okusiti rapsodiju okusa koje ste naručili, konobar pred vas stavlja potpuno drugo jelo. Ako ste pravi gurman poput nas, razočaranje će biti veliko jer grdobina zasigurno nije bila vaš prvi izbor u mesnom restoranu. I dok vas ta riba tužno gleda s vašeg tanjura, a vi govorite konobaru kako to nije ono što ste naručili, u njegovim očima iscrtava se panika.

Kada zaborave pola narudžbe ili donesu krivo Kada zaborave pola narudžbe ili donesu krivo (Foto: Getty)

No prije nego što svu svoju ljutnju izbacite na konobara koji je možda tek počeo raditi, probajte sve svesti na šalu. Niste sigurni je li za to zaslužna sreća ili dobra šala, no upravo ste uz to jelo dobili i omiljeno piće na račun kuće. 

Bez obzira na neugodnu situaciju, nastavite #samoopušteno uz Jana Ice Tea i dan će vam odmah postati bolji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju