Neboderi koji svojim vrhovima 'paraju nebo', luksuz, natjecanje u što neobičnijem dizajnu i što većoj visini građevina... Kada pomislimo na ove gradove, to su uglavnom asocijacije. No, nisu oduvijek izgledali tako. Do prije nekoliko desetljeća na ovim područjima bila je pustinja, negdje doslovna, a negdje po pitanju broja stanovnika i izgleda.

1. Tokio, Japan

Kao i mnogi drugi japanski gradovi, Tokio je bio gotovo potpuno uništen tijekom II. Svjetskog rata. No uskoro nakon toga, njegova ekonomija krenula je uzlaznom putanjom, a tako i gradnja. Danas je jedan od najvećih svjetskih gradova.

> Top 14 činjenica koje sigurno niste znali o Tokiju

2. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati


Teško je i zamisliti da je prije nekoliko desetljeća Dubai još izgledao kao pustinja. Do 1990-ih još su se gradile 'normalne' građevine, a onda je krenuo bum luksuza. Dubai je danas poznat po svom neobičnom i raskošnom dizajnu građevina, tako da je tu poluotok u obliku palme, neboderi Burj Al Arab i Burj Khalifa, a uskoro se otvara još jedan, Restless Planet, u kojem će biti prašuma i realno prikazani dinosauri.

3. Singapur

Azijski tigar jedna je od najrazvijenijih država svijeta, a njegovo bogatstvo se temelji na lučkim djelatnostima i trgovini. Kao i Dubai, razvio se gotovo iz ničega, a sada luksuzni neboderi krase njegovo nebo.

> Gibraltar Istoka: Najčišća zemlja na svijetu u kojoj je Coca - Cola besplatna

4. Cape Town, Južnoafrička republika

Komplicirana priča južnoafričkog grada, čiji je napretak ometao apartheid, počela je nakon raspada tog sustava. Nakon toga je procvao, kako u pogledu izgleda, tako i u pogledu turizma.

5. Beihai, Kina

Donedavno ovo je bilo mjestašce o kojem se nije imalo što reći, a u njemu što za vidjeti. Sada ima više od milijun stanovnika, a njegov okoliš naočigled se mijenja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju