Iako je Dubai prilično prijateljski naklonjen prema turistima, postoje neke čudne stvari zbog kojih možete biti lišeni slobode. Tako da, ako se uskoro pripremate na put u grad koji je niknuo usred pijeska, nije zgorega provjeriti što u njemu smijete, a što ne smijete raditi, jer zaglaviti robiju ovdje, prilično je nezgodna stvar.

Nošenje „pogrešne“ odjeće

Da, ukoliko nosite odjeću koja je zapravo odjeća "suprotnog spola", ovdje možete platiti visoku novčanu kaznu ili čak završiti u zatvoru. Naravno, ako vam je hladnmo pa vam vaš muškarac posudi "hudicu“ ili sako nećete nastradati, ali izađete li ciljano van u odjeći za koju netko smatra kako je namijenjena za suprotni spol mogli biste naići na probleme...

Plesanje u javnosti

Nemojte dozvoliti da vas ponese glazba i nipošto ne plešite na ulicama grada. Za ples imate mnoge noćne klubove i diskoteke, a plesanje na ulicama se smatra uvredljivim i uznemiravanjem javnosti i može vas odvesti u nekakav arapski Remetinec.



Psovanje, ružne geste...

Ok, ako opsujete po naški teško da će vas netko prijaviti, ali pokažete li srednji prst ili "bosanski grb“ spremite se da bi vas mogla pokupiti policija. Već je bilo mnogo slučajeva pokazivanja srednjeg prsta u prometnim gužvama, pa su mnogi domaći ,ali i stranci upoznali unutrašnjost zatvora u Dubaiju.

Iskazivanje osjećaja u javnosti

U Dubaiju nemojte sa svojim partnerom/partnericom izmjenjivati francuske poljupce, a također izbjegavajte i držanje za ruke. I jedno i drugo naime, može vas smjestiti... ma znate već gdje!

Dijeljenje hotelske sobe ili zajednički život ukoliko niste oženjeni

Ukoliko niste uplovili u bračnu luku, ovdje je ilegalno iznajmiti zajedničku hotelsku sobu ili živjeti zajedno. Ipak, ovo pravilo nije toliko striktno, pa se mnogi hotelski lanci njega ne pridržavaju i ne pitaju vas za bračni status, ipak prije putovanja raspitajte se koliko je hotel u kojem ostajete zainteresiran za vaš brak.



Alkohol u javnosti i na za to neoznačenim mjestima


Pijenje alkohola u Dubaiju je jedino dozvoljeno u kafićima i restoranima koji imaju dozvolu za njegovo točenje. Također, u redu je piti i kod kuće ako ste piće nabavili na legalan način, ali nipošto nemojte piti na ulici jer ćete biti uhićeni, a možda ćete provesti i neko vrijeme iza rešetaka.

Unos, prodaja ili konzumacija droge


Uhititi, zatočiti, deportirati – kratak je opis scenarija koji vam se može dogoditi ako vas primjerice uhvate s minimalnom količinom neke lake droge. Ne dao Bog da se slučajno bavite preprodajom, jer zbog takvog kaznenog djela možete biti osuđeni na smrt!



Objavljivanje bilo čega protiv vlasti na društvenim mrežama

Pazite što pišete po Facebooku, Twitteru i ostalim mjestima jer biste mogli "nagrabusiti“. Vlast je svetinja i u nju se ne dirajte, osim ako ne želite na hlađenje.

Prosvjedovanje

Organiziranje prosvjeda? Što je to? Na ovako nešto odmah zaboravite, a ukoliko ste recimo stranac i odlučite prosvjedovati za prava životinja ili nečeg sličnog, očekujte brzu deportaciju u zemlju iz koje dolazite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju