Neke statistike govore da će oko 20 posto putnika razviti simptome prehlade u roku od sedam dana od leta avionom. Do bolesti dolazi zbog stresa uzrokovanih putovanjem, ali i zbog izloženosti prljavštini u zrakoplovu.

Iako aviokompanije trebaju redovito čistiti svoje letjelice, neke se stvari previde. Rukohvati na sjedalu i stoliću obično se ne čiste između dva leta, dok se prekrivači rijetko kada nađu na kemijskom čišćenju.

Aerodrom Putovanja Proglašene najsigurnije aviokompanije u 2019. godini

Uzmemo li u obzir i veliki protok ljudi u avionu, kao i njihove upitne higijenske navike, jasno je da je zrakoplov mjesto iz kojeg vrebaju mnoge nečistoće koje nisu vidljive oku. Baš zato u avion se preporučuje nositi dezinfekcijske maramice kojima treba prebrisati sve površine koje dodirujete tijekom leta.

Jedna od opcija je i letenje najčišćim aviokompanijama. Skytrax World Airline Awards odabrao je 10 najčišćih aviokompanija na temelju recenzija putnika i njihovih ocjena čistoće stolova, sjedala, tepiha, toaleta i drugih mjesta u avionima.

Prvo mjesto dodijeljeno je najvećoj japanskoj zrakoplovnoj kompaniji ANA All Nippon Airways, na drugom mjestu našla se EVA Air sa sjedištem u Tajvanu, dok je treća na ljestvici Asiana Airlines iz Južne Koreje.

U top 10 kompanija našlo se svega dvije koje nisu iz Azije – Swiss International Air Lines na 8., te Lufthansa na 10. mjestu.

Popis najčišćih aviokompanija u prošloj godini prema mišljenju Skytrax World Airline Awardsa pročitajte u nastavku teksta.

1. ANA All Nippon Airways
2. EVA Air
3. Asiana Airlines
4. Singapore Airlines
5. Japan Airlines
6. Cathay Pacific Airways
7. Qatar Airways
8. Swiss International Air Lines
9. Hainan Airlines
10. Lufthansa

Tu slijeću avioni? Mini pista na rubu otoka duga svega 400 metara Saba Saba - 3 Saba - 1 +1 Saba - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju