Što jedna zemlja može darovati drugoj za rođendan? Koji bi zapravo dar bio dovoljno dobar za Finsku, zemlju koja broji 188 tisuća jezera? Ako pitate Norvežane koji očito drže do dobrosusjedskih odnosa, odgovor je planinski vrh, koji bi tako postao najviši vrh Finske.

Naime, norveška vlada potvrdila je kako 2017. godine, povodom stote godišnjice finske nezavisnosti razmatraju pomicanje svoje granice, čime bi susjedima poklonili planinski vrh koji bi time postao najviši vrh Finske. Već su nas Norvežani osvojili svojom donacijom od milijardu dolara za spas Amazone, ali ovo je prava gesta na koju bi se mogli mnogi ugledati.



'Postoji nekoliko formalnih teškoća i još uvijek ova odluka nije donesena, ali je svakako razmatramo' – izjavila je norveška premijerka Erna Solberg davši do znanja kako ovo nije tek novinarska 'patka' već stvarna mogućnost. I ostali norveški političari, poput gradonačelnika grada Kefjorda, slažu se kako bi ovo bio sjajan poklon 'sestrinskoj naciji'.

Vrh koji se planira pokloniti nalazi se na planini Halti i visok je 1365 metara, tj. 41 metar više od trenutnog najvišeg vrha u Finskoj. Norvežani ovim ne bi previše izgubili, jer bi izgubili tek par stotina metara teritorija. Ne bi puno izgubili ni u smislu 'visine', s obzirom da se najveći norveški vrh, Galdhopiggen, nalazi na 2469 metara.

Reakcija na ovu ideju s oduševljenjem je primljena u obe zemlje. Primjedbu je dala tek zajednica starosjedioca Sami čija stoka slobodno cirkulira tim područjem. Oni naime, tvrde kako ta zemlja, ne bi trebala pripadati niti jednoj državi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju